Hlavní obsah

Z psance je hvězda Teplic a ligy

PRAHA

Před dvěma lety byl fotbalový obránce Tomáš Hunal na odpis. Ze Žižkova ho vyhnali, údajně prodal zápas. Těžce hledal angažmá. Na zkoušku ho vzaly Teplice. Dnes je na severu Čech jednička obrany, dlouhodobě patří k nejlépe hodnoceným zadákům celé soutěže.

Foto: DPA/EPA

Tomáš Hunal (ve žlutém) se v prvním zápase Poháru UEFA snaží zastavit unikajícího Kloseho z Kaiserslauternu

Článek

"Nikomu bych to nepřál, bylo to hrozné období," vzpomíná na léto roku 2001. Tehdy ho několik spoluhráčů v kabině Žižkova obvinilo, že prodal klíčové utkání ligy na Slavii, v němž mohla Viktoria získat titul. Všechna obvinění byla postupně stažena a případ dostal jiný směr, mohl bývalé kolegy žalovat pro pomluvu.

Ale Hunal chtěl především hrát. S pošramocenou pověstí však hledal těžko nové angažmá. Nevzdal se. Přesně podle vlastností, které ho zdobí na trávníku, kde je tvrdý a neústupný. Nebojí se žádného souboje. Zaměřil se na individuální trénink, spolupracoval s triatlonovým trenérem. Šanci dostal v Teplicích. A důvěru splácí měrou vrchovatou. "Ve Viktorce jsem byl šest let. Vlastně mi změna prostředí pomohla. Našel jsem novou motivaci," usměje se.

Chválí si přístup trenéra

Byl jedním z klíčových mužů Severočechů v minulé sezóně, kdy tým vyhrál Pohár ČMFS. Tak si Teplice otevřely cestu do pohárové Evropy. A Hunal s nimi. Stejně jako v případě některých spoluhráčů prší na jeho hlavu řada superlativů. "Před dvěma lety by mě to nenapadlo ani ve snu. Je to příjemné, ale znáte to, osud je vrtkavý."

Trenér Straka na něj spoléhá. Stejně jako v případě Horvátha patří i třicetiletý řízný stoper k pilířům týmu. Odchovanec Slavie Praha si spolupráci s koučem chválí: "Má jiný přístup. Starší hráče nepřehlíží, naopak se s nimi baví jako se sobě rovnými. A to já mám rád."

Právě v sešívaném dresu získal mistrovský titul a zažil slavné tažení pohárovou Evropou, kdy pražský tým došel až do semifinále Poháru UEFA. Ve stejné soutěži čeká dnes Teplice odveta 1. kola proti Kaiserslauternu. "Nevěřím, že bychom nepostoupili," říká přesvědčivě. Vzápětí optimismus krotí: "Je to dobře rozehrané. Ale stát se může cokoli."

Klose bude nepříjemný

V Německu odehrál jen poločas, obnovilo se mu zranění stehenního svalu. "Věděl jsem, že se to může stát. A trenérovi řekl, že chci hrát, i kdybych měl pak delší dobu odpočívat. Takové utkání není na programu každý den. Ale teď už je všechno úplně v pořádku," dušuje se. Rád by si užil i další utkání s evropskými soupeři. Nejprve je však potřeba uhrát alespoň remízu s Kaiserslauternem.

"Na to nemyslíme, to by byla smrt. Musíme hrát aktivně, vstřelit gól," plánuje. Je mu jasné, že klíčové bude udržet útočníky Lokvence a Kloseho, druhého nejlepšího střelce posledního mistrovství světa, který vstřelil v Německu jediný gól domácích. "Brání se špatně. Je rychlý, důrazný, má skvělý výskok. A je nepříjemný ve vápně, kde si umí najít prostor. Ale věřím, že to zvládneme a postoupíme."

Reklama

Související témata: