Hlavní obsah

Šírl Spartě v Moskvě moc šancí nedává

PRAHA

Záložník Radek Šírl (29) se vrátil téměř po osmi letech z angažmá v Zenitu Petrohrad, s nímž vyhrál ruský titul i Evropskou ligu. Posledních osm měsíců, ale neodehrál v Rusku jediný ligový zápas. V Mladé Boleslavi, které se upsal na dva roky, zatím po minutách ochutnává český fotbal...

Článek

Vraťme se ještě k sobotnímu duelu na Letní, kde jste remízovali 1:1. Bod jste podle vás získali nebo jste dva ztratili?

Určitě jsme dva body ztratili. Šancí jsme měli dost, bohužel jsme daproměnili jen jednu. Gól v závěru, který jsme dostali, byl z naší strany dost hloupý. Bod ze Sparty je vždycky dobrý, ale tentokrát jsme měli i na tři.

Boleslav vyrukovala na Spartu s ofenzivním fotbalem, který na mistra platil. Překvapilo vás, že jste si vytvořili tolik šancí?

Tolik šancí mě ani nepřekvapilo. Jednak jsme se na Spartu dobře připravili, ale hlavně, domácí nám toho hodně dovolili. To mě překvapilo víc.

Co říkáte úrovni české ligy? Změnila se za těch skoro osm let?

Liga se hodně zlepšila. Určitě tomu pomohly i návraty zkušených kluků, jako jsou Řepka, Brabec, Matějovský a další. Ti tomu dávají šťávu. Fotbal tu není pro žádné mužstvo vůbec jednoduchý, a je jedno, jestli hrajete o první nebo poslední místo.

Zatím ochutnáváte český fotbal po minutách. Netrofáte si na víc nebo vám trenér ještě tolik nevěří?

Jsem tu pár týdnů a seznamuji se s prostředím. Osm měsíců jsem v Rusku nehrál ligové utkání. Proto beru každý trénink i utkání jako něco nového a příjemného. Zatím se necítím na celý zápas, asi bych udělal ostudu sám sobě. Těch pár minut na Letné se mi taky moc nepovedlo. Sotva jsem vlezl na trávník, za minutu jsme dostali gól. To člověku taky na psychice nepřidá.

Budete mít dost trpělivosti při čekání na základní sestavu?

Určitě, klidně to vydržím do konce podzimu. Záleží na trenérovi, kdy mě pošle od začátku. Kdykoliv dostanu důvěru, třeba na pár minut, snažím se odvést maximum. Sám se ale necítím ještě stoprocentně připravený. Určitě teď nemám na to, co jsem hrál před rokem či dvěma v dresu Petrohradu.

Sparta hraje ve čtvrtek v Evropské lize na trávníku CSKA. Co ji v Moskvě čeká?

Bude to mít moc těžké. CSKA je velmi kvalitní tým. Mají hodně dobrých cizinců. V Chimkách, kde CSKA hraje, se jen tak nevyhrává. Oni jsou všichni výborní individuálně a dohromady to dává obrovskou sílu, především brazilský útočník Wagner-Love je skvělý. On vypadá, že nechce hrát fotbal, ale najednou zrychlí, udělá dvě kličky a buď dá gól sám nebo předloží tutovku spoluhráči. Sparta musí hrát zodpovědně zezadu, pak se uvidí. Nijak optimisticky to nevidím. CSKA je jiný level než Boleslav.

Reklama

Související témata: