Hlavní obsah

O víkendu se bude hrát v lize o únik z chvostu tabulky

Nejzajímavější zápasy 11. kola první fotbalové ligy se hrají sice v pátek (Slavia - Plzeň) a v pondělí (Olomouc - Sparta), přesto také víkendové zápasy přinesou mnoho zajímavých soubojů a to především na chvostu tabulky. Na startu druhé třetiny soutěže se chtějí ohrožené kluby co nejrychleji dostat do bezpečí, aby měly klidnější zimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Opiela z Mladé Boleslavi (vlevo) bojuje o míč se Zdeňkem Šenkeříkem z Baníku Ostrava.

Článek

Klokani chtějí v Boleslavi překvapit

Souboj Mladá Boleslav - Bohemians bude bojem o nižší příčky jen napůl. Středočeši totiž i na Spartě prokázali velké letošní možnosti, a totéž chtějí potvrdit i proti papírově slabšímu soupeři. „Nesmíme se však nechat překvapit jejich běhavým způsobem a důrazem. Po třech remízách už potřebujeme vyhrát,“ připomněl trenér Karel Stanner vlastní bilanci.

Naposledy klokani vybojovali v Mladé Boleslavi tři body a totéž by si rádi připomněli i nyní. „Vydáváme se na těžký souboj s kvalitním protivníkem a také letos bychom chtěli něčím překvapit,“ slíbil hostující Pavel Hoftych.

Mladá Boleslav: Miller - Kalina, Dimitrovski, Rolko, Fabián - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Chramosta, Kulič. Absence: Brunclík (nemoc), Bulut (reprezentace U-21), Kysela, Zahustel, Hrdlička (všichni rekonvalescence).

Bohemians: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, D. Nešpor - Držík - Moravec, Kaufman, Štohanzl - Škoda, Hartig. Absence: Rychlík (zranění).

Program 11. kola
Pátek 1. října: 19:30 Slavia Praha - Viktoria Plzeň (Nova Sport; Franěk).
Sobota 2. října: 16:00 1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice (Paták), 16:15 FK Teplice - Slovan Liberec (ČT4; Příhoda), 18:00 Baník Ostrava - 1. FC Slovácko (Zelinka).
Neděle 3. října: 14:30 1. FC Brno - FC Hradec Králové (L. Kovařík), 17:00 FK Baumit Jablonec - FK Ústí nad Labem (Sport2; R. Hrubeš), FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905 (Kocourek).
Pondělí 4. října: 18:00 Sigma Olomouc - Sparta Praha (ČT2; Drábek).

Starka se dožaduje dárku k narozeninám

Zajímavý souboj přinese duel v Příbrami, kde se představí České Budějovice. Oba týmy se trápí, domácí odvolali trenéra Martina Hřídela. V důležitém utkání zřejmě povedou čtrnáctý tým tabulky asistenti František Kopač a Jiří Ryba, neboť příchod Romana Nádvorníka z druholigové Vlašimi ještě není podle klubového prezidenta Jaroslava Starky dotažen. Příbramští po třech porážkách v řadě doufají v bodový zisk. „Samozřejmě potřebujeme vyhrát. Já navíc v sobotu slavím 55. narozeniny, takže dárek v podobě vítězství by byl krásný,“ řekl Starka.

České Budějovice nastoupí v Příbrami povzbuzeny výhrou nad Jabloncem a s cílem po sedmi letech konečně u Litavky zabodovat. Nahrát by jim mohla napjatá situace v soupeřově táboře. „Nový trenér sice určitě přinese nový impuls, ale mužstvo se ze dne na den nezmění, takže těžko se dá odhadnout, jak zápas bude vypadat. Nám i soupeři půjde o hodně, šance jsou vyrovnané,“ uvedl kouč Jaroslav Šilhavý.

Příbram: Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Borek, Pleško - Huňa, Jurdík. Absence: Videgla (ČK).

České Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Lencevič, Riegel - Mezlík, Černák, Otepka, Lengyel, Pecka - Ondrášek. Absence: Leština, Benát (oba rekonvalescence), Stráský (ČK).

Slovácko ještě na Bazalech nevyhrálo

I když v posledních dvou zápasech neprohrála, stále se Ostravě nedaří odrazit ode dna. Baník nutně potřebuje tři body proti Slovácku, které na Bazalech v české lize ještě nezvítězilo. „Soupeř od příchodu trenéra Soukupa stabilizoval kádr i herní projev a zkvalitnil defenzívu. Myslím, že takovou pracovitostí a zarputilostí je nejnepříjemnější,“ řekl trenér Miroslav Koubek.

Navzdory dobré úvodní třetině ligové soutěže nepodléhá hostující trenér Miroslav Soukup euforii. „Naše výkonnost neodpovídá výsledkům. Troufnu si říci, že zápasy v Příbrami i se Slavií neodpovídaly výsledky tomu, co jsme předváděli,“ krotí optimismus, ale plánuje útočnější pojetí i nyní. „Důležité je přesvědčit hráče, že kvalitně útočně se dá hrát fotbal doma i venku,“ míní Soukup.

Ostrava: Baránek - Řezník, Bolf, Neuwirth, Neves - Lukeš, Marek, Frejlach - Varadi, Šenkeřík, Koukal. Absence: Fantiš (ČR 19).

Slovácko: Filipko - Kubáň, Košút, Mezlík, Kuncl - Reinberk, Kordula, Volešák, Fujerik - Ondřejka, Nestorovski. Absence: V. Valenta (zranění), Švancara (ŽK).

Liberec čeká pět let na gól v Teplicích

Teplice v severočeském derby hostí Liberec a chtějí navázat na minulou výhru nad Olomoucí. „Liberec má náš respekt a především ofenziva má velkou kvalitu,“ řekl trenér Jiří Plíšek, který bude postrádat distancovaného nejlepšího střelce týmu Mareše. „Jsou tu další hráči, kteří čekají na svou příležitost,“ dodal.

Liberec čeká na výhru v Teplicích pět ligových zápasů, v nichž nedal dokonce ani gól. Naposledy se mu to podařilo v květnu 2005. „O to větší motivaci máme sérii přerušit. Hlavně chceme navázat na výkon proti Brnu,“ prohlásil trenér Josef Petřík, který si nedělá starosti ohledně možného špatného terénu. „U nás možná pršelo ještě více než v Teplicích, takže jsme na to zvyklí,“ uvedl.

Teplice: Grigar - Vidlička, Hošek, Matula, Rosa - Kalivoda, Ljevakovič, Čajič - Verbíř, Mahmutovič, Vondrášek. Absence: Hošek, Ljevakovič (oba nejistý start), Mareš (ŽK).

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Fleišman - Vácha, Štajner, Papoušek, Breznaník - Nezmar, Kerič. Absence: Gecov (ŽK), Liška, Zeman (oba zranění), Bosančič (rekonvalecence).

Jablonec už je v ohrožení

V Jablonci bijí na poplach. Úřadující vicemistr klesl po třech porážkách za sebou do dolní poloviny tabulky jen dva body od sestupových příček a proti nováčkovi z Ústí nad Labem tak nutně potřebuje zvítězit. „Neodstartovali jsme do sezony podle představ. Atmosféra není dobrá a uklidnit ji může jen tříbodový zisk a dobrý výkon. Nesmíme ale nic podcenit, protože Ústí je bojovné mužstvo a má jen o bod méně než my,“ prohlásil kouč František Komňacký.

Prohry se podle ústeckého trenéra Svatopluka Habance mohou odrazit na psychice hráčů. „Pro nás bude hrát čas. Čím déle budeme držet nulu, tím budou nervóznější, nemluvě o případném našem gólu. Proti tak kvalitnímu mužstvu bych ale bod bral všema deseti,“ řekl Habanec.

Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Huber, Jablonský - Vošahlík, Piták, Loučka, Kovařík - Lafata, Pekhart. Absence: Zábojník, Krajčík (oba nejistý start).

Ústí: Novák - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Doležal, Zachariáš, Benčík, Volek - Kraut, Jindráček. Absence: Martykán (ŽK), Vrtělka (ČK).

Také Kotal slaví narozeniny

Fotbalisté Brna touží opustit poslední místo v tabulce a v duelu proti Hradci Králové by se jim to mohlo podařit. „Musíme se připravit na specifické rozestavení Hradce se třemi obránci a třemi útočníky. Čeká nás hodně nepříjemný soupeř směrem dopředu. O síle Hradce nejlépe svědčí jeho vítězství nad Spartou i dobré výkony proti Slavii a Ostravě,“ míní kouč.

V souboji dvou celků ze spodních pater tabulky půjde oběma týmům o hodně. „Brno je v tabulce poslední, ale v posledních zápasech ukázalo, že fotbalově na tom tak zle není. Má zkušené mužstvo a v domácím prostředí umí protivníka přitlačit. My ale chceme využít naše přednosti a zůstat v tabulce před Brnem, což znamená neprohrát,“ řekl trenér Václav Kotal, který v sobotu slaví 58. narozeniny.

Brno: Lejsal - Dřížďal, Hudec, Trousil, Husár - Michálek Dostálek, Polách, Střeštík - Hodek, Došek. Absence: Červinek, Rabušic, Kovačecič, Šural, Dvorník (všichni zranění).

Hradec Králové: Lindr - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Fischer, Janoušek, Hochmeister, Hájovský - Dvořák, Černý, Pilař. Absence: nikdo.

Reklama