Hlavní obsah

I Slavii porazil, přesto se Vrba odmítá dál o titulu bavit

Fotbalová Plzeň dál suverénně kraluje lize.A dokonce způsobem neskutečným. Vyhrála i v prologu k jedenáctému ligovému kolu v pražském Edenu nad Slavií, na kontě má neuvěřitelných jedenatřicet bodů, láme rekord za rekordem a hlavně - její náskok stále roste. Přesto kouč Západočechů Pavel Vrba dál odmítá o ataku na titul mluvit, natož se pak o ambicích svého týmu rozpovídat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba se diál odmítá o titulu bavit

Článek

Před týdnem jste se po výhře nad Příbramí odmítl bavit o útoku na ligové výsluní, ba dokonce jste tvrdil, že potřebujete ještě šest bodů, abyste se v lize zachránili. Teď jste Slavii udolali, k „záchraně“ jste o tři body blíž, ligu vedete s neuvěřitelným náskokem dvanácti bodů, takže už snad nadešel čas uvažovat o titulu...

Až budeme mít na kontě 34 bodů, nechť zazní otázka, jaké cíle si klademe dál. Zatím jich máme jen jedenatřicet.

Jen? Vždyť lámete rekord za rekordem a blížíte se Spartě, která před jedenácti lety dokázala vyhrát čtrnáct zápasů v řadě...

Se statistikami na mě nechoďte, s rekordy tuplem ne! Já budu svým hráčům dál zdůrazňovat, aby před každým soupeřem měli pokoru a brali ho vážně. Když to svedou, můžeme i rekord Sparty překonat. Když ne, porazí nás každý, kdo bude připraven lépe než my.

Netvrďte, že báječných jedenáct kol, v nichž jste neprohráli a nasbírali tak neskutečný počet bodů, netěší a nemotivuje! Vždyť ani v nejslavnějších dobách žilinského angažmá jste podobný start do ligy nezažil!

Pravdou je, že tam jsme prohráli v prvním kole a pak v osmém na Petržalce. A ke všemu způsobem, jakým se v Petržalce prohrávalo! Pak jsme se ale rozjeli a zvláště závěr byl fantastický. Však jsme nastříleli 99 gólů, což byl a je rekord slovenské ligy.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba může být spokojen. I v Edenu jeho tým vyhrál.foto: Právo/Jan Handrejch

Z fantastického závěru se nakonec zrodil i  mistrovský titul. Proč se podobným úvahám bráníte v Plzni?

Protože bych byl zatím hlavně rád, kdybychom mohli hrát v příštím roce znovu evropské poháry. Zvláště po zkušenosti, kterou jsme letos udělali s Besiktasem.

Opravu myslíte jen na příčky zaručující start v evropských pohárech? Skutečně od funkcionářů neslyšíte, že by bylo hříchem nevyužít báječného startu a náskoku, který máte?

Obrovskou škodou by bylo, kdybychom se nedostali do pohárů.

Takže v Plzni se skutečně slovo titul neskloňuje?

Skloňují ho jen fanoušci.

Jenže po výhře nad Slavií jste k němu zase o krok blíž...

O krok hodně šťastný, protože i naše vítězství bylo šťastné a vybojované. Slavia dokazovala, že nepatří v tabulce tam, kde momentálně figuruje. Kvalitou a důrazem nás přehrávala, agresivitou a tím, že nám nedopřávala prostor také. My vyhráli vlastně jedinou povedenou akcí, na jejímž konci byla penalta.

Ale vyhráli jste, což je podstatné...

Jenže pokud chceme hrát o špici tabulky, těžko budeme s takovýmto způsobem hry vyhrávat zápasy, kdy nás soupeř přitlačí k naší bráně. Proto se nad vystoupením na Slavii musíme zamyslet.

Možná že vám chyběl zraněný Kolář...

A dokonce víc, než jsme si připouštěli. Přes něho se rodí naše přechodová fáze, on dává naši hře kvalitu i potřebné zrychlení, což nám chybělo. Proto jsem byl hlavně ve druhé půli tak rozčílený.

Tři body jste si ovšem z Edenu odvezli, což vás mohlo uklidnit.

Však si jich také hrozně cením a myslím, že jejich skutečnou hodnotu oceníme až po skončení podzimu. To až se Slavia se zvedne a začne bodovat.

Určitě je oceníte i proto, že jste je řečeno vašimi slovy ubojovali a vydřeli. I v tom je přece patrný ve hře vašeho mužstva obrovský posun.

Souhlas. V minulých ligových ročnících dokázala některá mužstva vyhrávat zápasy, kdy se jim nedařilo, což je následně odrazilo k titulu. V tom se od Plzně lišila a právě z tohoto důvodu je pro nás vítězství nad Slavií tak důležité.

Reklama

Související témata: