Hlavní obsah

Plzeňská dvanáctka zvětrala, Sparta se může přiblížit na čtyři body

PRAHA

Fotbalová Gambrinus liga měla nový pojem. Plzeňskou dvanáctku. Přesně o tolik bodů Viktoria po 12. kole drtila konkurenci a zdálo se, že o titulu bude již po podzimu prakticky rozhodnuto. Potom však suverénní lídr ligy okusil v Mladé Boleslavi první porážku v soutěži a především nezvládl závěrečná dvě kola. Po remíze s Libercem v pátek znovu prohrál, tentokrát na Bohemians 1905.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zklamaný kapitán Plzně Pavel Horváth.

Článek
Fotogalerie

Pokud Sparta v neděli překoná svou jihočeskou můru, přiblíží se Plzni na rozdíl čtyř bodů. Ale pozor - ve čtyřech posledních vzájemných ligových duelech Letenští nedokázali České Budějovice porazit.

„Ve fotbale se může stát všechno. Ale doma nebude chtít Sparta ztratit. Počítáme s tím, že po podzimu před ní povedeme tabulku o čtyři body,“ konstatoval po páteční porážce 0:1 s klokany novopečený reprezentant Jan Rezek.

Zklamaný Tomáš Rada. foto: Právo/Milan Malíček

„Je to tak, začátek jara se nám nepovedl,“ připomněl kapitán Pavel Horváth, že se Plzni nevyplatila předehrávka dvou kol z odvetného programu ligy.

„Ztráta pěti bodů z posledních dvou zápasů je obrovská. Nechci říkat, že to byl úplně propadák, ale v podstatě byl. Situace v čele tabulky tak bude mnohem napínavější,“ kabonil se kouč Pavel Vrba, který vítá, že podzim končí. „Hráči si potřebují odpočinout a nabrat sílu na jaro. Hned v úvodu hrajeme ve třetím kole se Spartou, a jestli ten zápas nezvládneme podobně jako ten páteční, tak to budeme mít složité,“ dodával.

Trenér Plzně Pavel Vrba.foto: Právo/Milan Malíček

I tak to byl pro Plzeň neskutečný půlrok

„Samozřejmě je škoda přijít o dvanáctibodový náskok. Ale horší je umřít... Určitě nebudeme věšet hlavy a budeme se snažit znovu se připravit na jaro. Já věřím, že jsme schopní na jaře ostatní potrápit až do konce,“ zlehčoval situaci Horváth. „I tak je tenhle půlrok pro nás neskutečný. Kdyby mi někdo řekl před sezonou, že po podzimu povedeme o čtyři body, tak bych si poplácal na čelo a myslel si o něm svoje,“ usmíval se plzeňský kapitán.

Na tahu je teď tedy Sparta, kterou v neděli čeká zdánlivě jednoduchý zápas s Českými Budějovicemi. Úřadující mistr však Jihočechy ve čtyřech posledních ligových duelech neporazil. „Obecně nelze hledat společný důvod, proč se proti nejbližšímu soupeři nevyhrávalo, každý zápas byl totiž jiný. O to ale máme větší motivaci, abychom tentokrát vyhráli,“ slibuje kouč Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: