Hlavní obsah

Hubník, Pekhart, Rezek, Bony - kdo dá 20 gólů? Jen ten, kdo v lize zůstane...

PRAHA

Budiž kanonáda. Fotbalová Gambrinus liga zažila gólově nejbohatší podzim za posledních deset let. Průměr byl 2,63 branky na zápas a také jednotliví střelci se činili. Hned čtyři kanonýři dokázali nasázet deset a více gólů. Byl tak vytvořen dobrý předpoklad, aby král střelců měl na konci sezóny více než dvacet gólů. Tuto hranici naposledy zdolal v roce 2000 sparťan Lokvenc.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Pekhart z Jablonce se raduje z branky proti Slavii

Článek

Hubník dvanáct, Pekhart jedenáct, Rezek s Wilfriedem po deseti. To je gólová bilance nejlepších ligových střelců po sedmnácti podzimních kolech. „Útočníci se konečně pochlapili, zase stojí za to tabulku střelců sledovat,“ libuje si Horst Siegl, hned čtyřnásobný kanonýr české ligy.

Je to šance, aby se nejlepší střelec soutěže na jaře po 11 letech zase dostal přes dvacetigólovou hranici. „Je otázka, zda se to někomu opravdu podaří. Na jaře zbývá méně zápasů, hlavně však budou úpornější a více svázané taktikou než na podzim. Na druhou stranu, komu o něco jde, bude muset dál sázet na ofenzivu. Vzpomínám si, že když jsem trénoval ve Slovácku, stačilo Milanu Ivanovi jedenáct gólů...“ připomíná kouč Stanislav Levý střeleckou bídu let minulých.

Nejlepší kanonýři podzimu
12 - Hubník (Olomouc), 11 - Pekhart (Jablonec), 10 - Rezek (Plzeň), Wilfried (Sparta), 9 - Kolář (Plzeň), 6 - Kisel (Slavia), Kerič (Liberec), Kulič (Boleslav), 5 - Ondrášek (Budějovice), Petržela, Horváth (Plzeň), Švancara (Slovácko), Mareš, Mahmutovič (Teplice), Lafata (Jablonec), Šultes, Petr (Olomouc), Kweuke (Sparta).

Může to být bitva až do posledního kola

Hubník, Pekhart, Rezek, Wilfried - kdo z nich by měl být králem? Nebo ještě někdo jiný? „Pekhart na mě udělal velký dojem. Výborný je i Wilfried, ale já budu fandit mému chlapci Michalu Hubníkovi, jehož jsem trénoval. On do toho dává všechno, na hřišti se vydává dozadu i dopředu - a svým přístupem by podle mě klidně mohl hrát někde v Anglii. Dostává se do šancí, protože se do nich dostat chce,“ básní trenér Petr Uličný. „Jsou tam i dva Plzeňáci, ale  podle mě to bude jeden z trojlístku Pekhart, Hubník, Wilfried,“ dodává.

Častý podzimní obrázek - Michal Hubník se raduje gólu. foto: ČTK/Michal Kamaryt

„Pokud v lize zůstanou, tak by to měl být někdo z trojice Pekhart, Hubník, Wilfried,“ shoduje se s ním Siegl. „Třeba Hubník podle mě těží z celého systému hry Olomouce a centrů ze strany. Loni dával góly Ordoš, letos on,“ srovnává.

„Na jaře to bude mnohem zajímavější, ale kdo vyhraje, netroufám si říci. Myslím, že to bude boj až do posledního kola,“ předpovídá Levý.

Pekhart už nabídku má, v kursu bude Wilfried

Jak už Siegl naznačil, prvním předpokladem je, aby elitní střelci v Gambrinus lize zůstali i pro jaro. Hubník a Rezek se nechali slyšet, že žádnou nabídku ze zahraničí zatím nemají. Naopak jablonecký kouč František Komňacký vyjádřil své obavy o Pekharta, jehož si vyhlédl zájemce z Německa. A největší zájem může být o Wilfrieda. Africký bombarďák sice nedávno prodloužil smlouvu ve Spartě, je však momentálně nejlepším střelcem Evropské ligy, což je pro všechny skauty velké lákadlo...

„Jsem zvědavý, jestli Bony zůstane, slyšel jsem, že asi ne. Je to vždycky otázka hráče, jeho manažera a klubu, jestli nějaké nabídky využijí. Necid také před dvěma lety tabulku střelců po podzimu vedl, a pak v zimě odešel ven,“ připomíná Siegl.

„Skauti zahraničních klubů české střelce samozřejmě sledují. Záleží na majitelích, zda někoho z podzimních kanonýrů v případě zajímavé nabídky uvolní,“ varuje fanoušky i Levý.

Kanonýři předchozích ročníků
2009/10: 12 - Ordoš (Olomouc), 2008/09: 15 - Kerič (Liberec), 2007/08: 15 - Svěrkoš (Ostrava), 2006/07: 16 - Pecka (Ml. Boleslav), 2005/06: 11 - Ivana (Slovácko), 2004/05: 14 - Jun (Sparta), 2003/04: 19 - Heinz (Ostrava), 2002/03: 16 - Kowalík (Synot), 2001/02: 15 - Štajner (Liberec), 2000/01: 15 - Tuma (Drnovice), 1999/00: 22 - Lokvenc (Sparta), 1998/99: 19 - Siegl (Sparta), 1997/98: 13 - Siegl (Sparta), 1996/97: 19 - Siegl (Sparta), 1995/96: 22 - Drulák (Drnovice), 1994/95: 15 - Drulák (Drnovice), 1993/94: 20 - Siegl (Sparta).

Reklama