Hlavní obsah

Tři slavní v maléru - může někdo z tria Baník, Slavia či Brno sestoupit?

PRAHA

Fotbalová liga bez Baníku, Slavie či Brna? V éře samostatné české soutěže věc nevídaná a téměř nemožná. Po letošním podzimu však tento soud již neplatí tak kategoricky. Všechny tři tradiční a slavné kluby čeká krušná zima. Ostrava je čtyři body nad sestupovými příčkami, Slavia pouze jeden a Brno by dokonce podle stávající tabulky zahučelo do druhé ligy... Sestup tedy všem třem hrozí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slávista Bassirou Dembélé (vlevo) v souboji se Zdeňkem Šenkeříkem z Ostravy.

Článek

Co si ještě v létě nedokázal nikdo představit, mohlo by se na jaře stát. Stejně se vnucuje otázka, zda je vůbec možné, aby někdo z trojlístku tradičních klubů Baník, Slavia, Brno sestoupil. Vždyť od devátého Slovácka dolů je po podzimu ohrožena prakticky celá spodní polovina ligových týmů...

„Vím, že to je pro řadu lidí věc nepředstavitelná, ale stát se to rozhodně může. Kdo by si v 70. letech pomyslel, že může spadnout Sparta. Taky na to neměla kádr,“ nechal se slyšet Václav Daněk, bývalý ostravský kanonýr a internacionál.

Kdy byli slavní naposledy ve druhé lize
10. Baník Ostrava (19 bodů)1966/1967
14. Slavia Praha (16 bodů)1964/1965
15. Zbrojovka Brno (15 bodů)1991/1992
U klubů je uvedeno umístění a bodový zisk po podzimu, poslední Ústí zatím získalo 12 bodů.

„Je to pro mě strašná představa, vždyť Brno i Baník jsem trénoval. Na Brno vzhledem ke dvěma angažmá nedám dopustit a rád vzpomínám také na Ostravu. Navíc Baník hrál v minulé sezóně do posledního kola o titul a s Brnem jsme byli před dvěma lety na čtvrtém místě,“ děsí se kouč Petr Uličný.

„U Ostravy a Slavie si to představit nedovedu, v lize jsou určitě horší týmy. Z těch tří mám největší obavy o Brno,“ říká trenér Stanislav Levý. „Pro ty tři je to hodně nepříjemná otázka... Je to velké překvapení celého ročníku. Jsou to velkokluby, nikdo je tak nízko nečekal,“ přidává se čtyřnásobný kanonýr soutěže Horst Siegl.

Stále nejhůř je na tom nováček z Ústí

Nejvíc zarážející je pád sešívaných. V letech 2008 a 2009 slavili mistrovský titul a zdálo se, že nastala éra jejich dlouhodobé nadvlády. Během jednoho roku se však propadli až téměř na dno. „Na Slavii se podepsala těžká situace klubu,“ připomíná Siegl její dluhy. „Daleko největší zklamání je určitě na Slavii. Té evidentně chybí urostlý a silový typ útočníka, taková gólová gorila, jak já říkám. Někdo jako Pekhart, Wilfried či Kweuke,“ přikyvuje Uličný.

Zklamaní fotbalisté Slavie po zápase s Ostravou.foto: Právo/Petr Hloušek

Tři slavní v maléru mají jedno malé plus. První obětí na odpis se zdá být poslední Ústí nad Labem. Ligový nováček musí hrát v teplickém azylu, nemá dostatečně široký kádr kmenových hráčů a na záchranu ztrácí čtyři body. „Nechci někoho odepisovat již po sedmnácti kolech, ale Ústí má velké problémy. Dalo se to čekat předem, nehraje doma a kromě pár hráčů na hostování se druholigový tým pro první ligu příliš neposílil,“ poukazuje Levý. „Ústí má velké problémy, bude to mít na jaře samozřejmě nejtěžší,“ souhlasí Uličný.

Sestoupit však musí dva týmy. Pravda, v ohrožení jsou i České Budějovice, Příbram, Hradec Králové či Slovácko. „Věřím, že se všechny tři velké kluby Baník, Slavia a Brno nakonec zachrání, že jim zima pomůže. Ale bude to na hraně, žádný velký skok vzhůru nečekám. V lize jsem na druhou stranu viděl některé horší týmy,“ přemítá Uličný.

Jestli má spadnout tradiční klub, tak nejspíš Brno

„V Brně mi to přijde jako začarovaný kruh. Lidi se tam moc nemění, problémy už mají delší dobu a vůbec se jim nedaří. Překvapuje mě to a je to k zamyšlení. Zima jim může pomoci, ale z těch tří jsou na tom zatím nejhůř,“ všímá si Siegl.

Brněnský brankář Martin Lejsal inkasuje gól od Sparty.foto: ČTK/Igor Zehl

Alespoň závěr podzimu povzbudil Ostravu. Pod vedením nového kouče uhrála na hřištích stejně ohrožených tuzemských gigantů pohádkové čtyři body. „Do Baníku přišel trenér Marko. Remizoval na Slavii a vyhrál v Brně, na jaře mohou přijít ke slovu i tyto vzájemné zápasy... Slavia podle mě nemá tým na to, aby spadla, takže z těch tří to nejspíš vypadá na Brno,“ dochází Siegl ke stále stejnému závěru.

A není zdaleka sám. „Brno už mělo svoje problémy minulé sezóny. Mívali sérii čtyř vítězství za sebou, což je udrželo ve středu tabulky, ale to jim teď nevyšlo. V Brně bude problém dlouhodobější,“ řekl ČTK trenér Günter Bittengel. Právě Zbrojovka podle něj bude mít největší starosti se záchranou. „Slavia a Ostrava mají natolik kvalitní kádr, že se ze sestupového pásma dostanou. U Brna tolik přesvědčený nejsem,“ dodal.

Brněnský boss Roman Pros ještě nedávno plánoval útok na evropské poháry. Teď jako by se zcela vytrácel ze scény. „Sestup? To by byl konec, nevím, proč bychom tady druhou ligu vůbec měli dělat. Ale nesestoupíme! Dovedu si představit spoustu věcí, ale tohle ne,“ prohlásil Pros před časem.

To však ještě Zbrojovka nebyla reálně na sestup...

Reklama