Hlavní obsah

Spartu posílil Zápotočný, přestup Kucky do Janova je už dohodnutý

Fotbalová Sparta ulovila v zimní přestávce první velkou posilu. V úterý večer se dohodla s Tomášem Zápotočným na smlouvě na tři a půl roku. Informaci potvrdily oficiální stránky klubu. Zápotočný přichází na Letnou z tureckého Besiktasu Istanbul, kde s ním už trenér Bernd Schuster nepočítal. O odchovance Příbrami měly zájem i kluby v Turecku a také celky z Gambrinus ligy. Kromě Bucasporu, Bursasporu, Sivassporu či Istanbulu BB se o služby třicetiletého defenzivního univerzála zajímala také Plzeň a Liberec. Sparta však všechny zájemce o služby bývalého reprezentanta předběhla.

Foto: www.sparta.cz

Tomáš Zápotočný už oblékl dres Sparty.

Článek

„Nesmírně se na angažmá ve Spartě těším. Nenechal jsem se zlákat velkými penězi, které mi nabízeli v Turecku. Zahrát si za Spartu, to je splněné přání. Kdyby mi někdo jako malému klukovi řekl, že jednou obléknu tenhle dres, odpověděl bych, že asi jen těžko,“ uvedl hráč se zkušenostmi z italské Serie A v dresu Udine a také český mistr s Liberecem ze sezóny 2005/06.  Jeho přestup do týmu českého mistra ještě není definitivně uzavřen, ale podle mluvčího Sparty zbývá už jen doladit administrativní formality.

Cíl? Získat titul

„Cílem je pro mě získat s tímhle mužstvem titul, druhé místo by bylo zklamáním, o těch dalších příčkách se raději ani nebudeme bavit. Věřím, že s tímhle týmem, v němž jsou výborní fotbalisté, to zvládneme,“ pokračovala nová posila.

Zápotočný si však určitě nezahraje v dresu Sparty v Evropské lize, kde se Letenští střetnou se slavným Liverpoolem. Do evropské soutěže už totiž zasáhl s tureckým týmem. Tam se však stal po příchodu hvězdného tira Almeida, Simao, Fernandez nadbytečným cizincem.

Odchod Kucky už je dohodnutý

Zápotočného příchod není jediným žhavým transferem v letenském klubu. Záložník Juraj Kucka už je jednou nohou hráčem italského klubu FC Janov, kam odejde ze Sparty Praha. Oba kluby se dnes v noci domluvily na přestupu, hráči zbývá absolvovat lékařskou prohlídku. Kucka na dvoudenní zdravotní testy odlétá už dnes. Pokud dopadnou dobře, ve čtvrtek bude přestup zpečetěn. ČTK o tom informoval letenský personální ředitel Jakub Otava.

Kluby oficiálně přestupovou částku nepotvrdily, ale podle spekulací v Itálii doputuje na Letnou v přepočtu 88 milionů korun, Sparta navíc bude mít podíl z případného dalšího přestupu. Třiadvacetiletý Kucka během dvouletého angažmá odehrál na Letné 45 ligových zápasů a dal jedenáct gólů.

"Přestup nelze označit za uzavřený do chvíle, než bude dotažen administrativně. Hráč musí nejprve projít zdravotní prohlídkou, pak bude dohoda stvrzena přímo v Itálii," řekl Otava, který do severoitalského přístavu odletí k závěrečnému jednání ve čtvrtek ráno.

O Kuckově přestupu se začalo spekulovat už v závěru podzimní části sezony, zvlášť pak po jeho výkonu v utkání Evropské ligy v Palermu, kde Sparta uhrála remízu 2:2 a postoupila do jarní části soutěže. Na Apeninském poloostrově se ale o Kuckovi ví už od souboje Slovenska s Itálií na loňském mistrovství světa, v němž patřil sparťanský záložník k oporám při senzační výhře Slováků 3:2.

V souvislosti s Kuckou se spekulovalo i o zájmu dalších mužstev včetně anglického Sunderlandu. "Janov byl jediný klub, který se nám přímo ozval a začal jednat. Ostatní možnosti byly jen dohady," uvedl už na pondělní tiskové konferenci sparťanský generální manažer Jozef Chovanec.

Sparta už má také konkrétní nabídku na útočníka Bonyho Wilfrieda, ale v jeho případě se přestup zřejmě přesune až na léto. "Na Bonyho už také dorazily konkrétní nabídky, ale zvlášť po odchodu Kucky je pro nás po sportovní stránce nepostradatelný. Pokud nepřijde skutečně výjimečná nabídka, budeme ho chtít udržet," vysvětlil Otava situaci okolo útočníka z Pobřeží slonoviny, kolem kterého se točí několik klubů. Největší zájem zatím podle zákulisních informací projevil turecký Bursaspor.

Reklama

Související témata: