Hlavní obsah

Poslat Slavii do druhé ligy? Tuhle libůstku by si kouč klokanů Hoftych odpustil

Pavel DosadilSport.cz

Všechno je ve Vršovicích jinak. Nejenže nastupují fotbalisté Bohemians 1905 od loňského léta v Edenu jako Slavia. Zatímco sešívaní přezimují pouhý bod od sestupových příček, klokani mají v Gambrinus lize nahráno. Na podzim získali o šest bodů více než vršovický rival a tudíž nejsou akutně ohroženi sestupem. Oba týmy se utkají v závěrečném 30. kole, což může být pikantní a klíčový duel.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Pavel Hoftych (vpravo) v klubku svých svěřenců z Bohemians 1905

Článek

Jen si to představte. V roce 1975 poslala Bohemka do druhé ligy fotbalovou Spartu, pro niž to byl jediný sestup v historii klubu. A v roce 2011 by klokani mohli podobný dárek připravit také pro Slavii.

Letenským tehdy v posledním kole nestačila ani čtyřbranková domácí výhra nad Teplicemi. K sestupu je odsoudil okatý podvod. Druhý klíčový duel se ve Slezsku všemožně natahoval, aby skončil mnohem později než ten na Letné. Rivalové z Bohemians si nechali dát v Třinci v posledních sedmi minutách „potřebné“ dva góly, prohráli o pět branek a to domácím stačilo k záchraně právě na úkor Sparty.

Klokan Jindřišek (vlevo) v souboji se slávistou Grajciarem v 1. ligovém kolefoto: Právo/Milan Malíček

Nechce přijít o vršovické derby

Letos na jaře by klokani mohli druhé pražské S poslat o soutěž níž přímo. V závěrečném 30. kole totiž bude v Edenu k vidění derby Slavia-Bohemians 1905. A pokud by si do té doby oba rivalové přibližně zachovali své současné postavení v tabulce, může mít Bohemka červenobílé v hrsti.

„Takovou situaci si rád odpustím. Ani my ještě nemáme vyhráno a já jen věřím, že do té doby budou oba soupeři zachráněni,“ říká na rovinu Pavel Hoftych, trenér Bohemians 1905.

Exhibiční generálkou byl víkendový halový turnaj v O2 Areně. A v něm klokani v utkání o 5. místo stylově přisoudili sešívaným poslední příčku... „Slavia začíná jaro doma s Brnem. Může vyhrát a odrazit se k záchraně. Má ohromnou tradici a do ligy jednoznačně patří. Bez ní by byla soutěž nudnější, navíc bychom přišli o vršovické derby,“ ujišťuje Hoftych, že by se jen nerad stal katem rivala.

Protest fanoušků Bohemky a Slavie. Komu bude patřit Eden ve 30. kole...?foto: Právo/Milan Malíček

Zájemce z Kataru není vymyšlený, existuje

Bohemka v posledním podzimním kole senzačně porazila lídra z Plzně a vyšplhala se až na osmou příčku tabulky, kde by ji před sezónou nikdo nečekal. V zimě tak může mít nečekaný klid. „Je to skvělé, vážíme si toho. Hlavně se nechceme vrátit do spodních pater,“ líčí kouč.

Vzhledem k dluhu Teplic za přestup Štohanzla mají momentálně v Ďolíčku zablokovány přestupy. Trenér však stejně s žádným velkým posilováním nepočítal. „Také my máme třeba u Schalke pohledávku 60 miliónů za přestup Morávka. Kdybychom to věděli, tak jsme mohli Honzu prodat do Sparty nebo do Slavie,“ lituje.

Nedávno se objevila senzační zpráva, že by Bohemku mohli koupit Katařané. „K prvnímu jednání došlo ještě za ředitele Lukáše Přibyla někdy před půl rokem. Ověřovalo se, jestli taková firma opravdu existuje. Zjistilo se, že ano a že je skutečně z Kataru. Nečekám však, že by v dohledné době do pokladny něco přiteklo, spíš by to mohlo být plus do budoucna,“ říká Hoftych.

Reklama

Související témata: