Hlavní obsah

Sparta si v Dubaji užívá luxusu i dřiny, turnaj začala porážkou s Íránci

DUBAJ

Fotbalisté Sparty vstoupili do turnaje Matchworld Cup 2011 v Dubaji porážkou 2:3 s vítězem íránského poháru Persepolis FC. Branky Pražanů vstřelili Třešňák a Kweuke. K utkání nastoupil český mistr hned v první den týdenního soustředění, dopoledne před zápasem byl na programu úvodní trénink. V sobotu od 16:00 SEČ čeká Spartu druhý zápas ve skupině se Zenitem Petrohrad a ve středu potom utkání o konečné umístění.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Útočník Sparty Leonard Kweuke (vlevo) se snaží uniknout obraně Lausanne - ilustrační foto.

Článek

Sníh, mlhu a inverzi nechali daleko za sebou. Po šestihodinovém letu a tříhodinovém časovém posunu přistáli fotbalisté Sparty v noci ze středy na čtvrtek v Dubaji, ve městě luxusu a neomezených možností. Když před třetí hodinou ranní vystupovali před dvacetipatrovým hotelem Grand Millenium, ukazoval teploměr podle zpravodajství na klubovém webu stále více než dvacet stupňů Celsia.

Spánek byl jen krátký. Již v osm hodin byla na programu snídaně a v deset odjezd na trénink, aby se hráči co nejdříve přizpůsobili časovému posunu. U Perského zálivu čeká Spartu nejen turnaj, ale v první řadě sedm dní dřiny v rámci zimní přípravy.

První fáze proběhla nedaleko Dubaje v areálu Sevens Stadium. Všechna hřiště tady jsou „nalajnovaná“ jak pro fotbal, tak pro ragby. Gólmani si tak musejí zvyknout, že za klasickou brankou se tyčí také ragbyové „háčko“. Hned večer pak Pražany čekal první zápas turnaje Matchworld Cup 2011, s vítězem íránského poháru Persepolis FC se utkali na stadiónu Maktoum Bin Rashid Al Maktoum.

Jednou vyrovnali, podruhé už to nestihli

Když oba týmy nastupovaly na hřiště, z minaretů se právě ozýval hlas svolávající k motlitbám. Letenští poslali na úvod do boje kombinaci zkušených borců jako jsou Zítka, Brabec či Pamič a mladíků Pavelky, Folrpechta a Kadeřábka. Kapitánskou pásku si navlékl kamerunský novic Martin Abena, který den před odletem podepsal se Spartou roční hostování z Dunajské Stredy s opcí.

Íránci se dostali do vedení v 22. minutě z penalty za faul Adiaby. Český mistr vyrovnal v 50. minutě, a to hodně kuriózně. Brankář soupeře vyběhl a svým odkopem trefil Třešňáka, od něhož se míč odrazil do sítě... Z vyrovnání se však sparťané neradovali dlouho. Brzy v rozpětí tří minut dvakrát inkasovali. Na rozdíl jednoho gólu snížil střídající Kweuke, který se po třech minutách na hřišti prosadil po rohovém kopu. Ani další střídání však už k vyrovnání nevedla.

„Šlo poznat, že soupeř vcházel do zápasu odpočatější, hráči Persepolisu měli na rozdíl od některých našich lehké nohy. Byli dynamičtější, s balonem pracovali ve velké rychlosti. Tři čtyři borci z Íránů mě skutečně zaujali,“ řekl po utkání Jozef Chovanec.

Sparta Praha - Persepolis FC 2:3 (0:1)
Branky: 50. Třešňák, 66. Kweuke - 22. Zare, 55. Shakouri, 58. Norozi.
Sparta: Zítka - Adiaba (77. Hejda), Švejdík, Brabec, Pamič - Kadeřábek (85. Hoheneder), Abena, Pavelka (63. Folprecht), Zeman (73. Podaný) - Třešňák (63. Kweuke), Lačný (63. Kadlec).

Reklama

Související témata: