Hlavní obsah

Horváthova paráda rozhodla o výhře nad Spartou i novém nárůstu plzeňských akcií

PLZEŇ

Parádní Horváthova střela z trestného kopu, která od břevna zapadla přesně za čáru Blažkovy brány, rozhodla už po čtvrthodině nejen o výhře Plzně nad Spartou v šlágru třetího jarního ligového kola, ale i o novém nárůstu mistrovských akcií Západočechů. Ztenčující se náskok na špici tabulky totiž vítězstvím nad obhájcem titulu zvýšili zase na pět bodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Sparty Jaromír Blažek marně plachtí vzduchem, na střelu Pavla Horvátha z Plzně je krátký.

Článek
Fotogalerie

I uzavřené tribuny s místy k stání diváci zaplnili, jen aby mohli sledovat jarní šlágr šlágrů. A konfrontace Plzně se Spartou skutečně jako šlágr začala, neboť už po pěti minutách srážel Řepka dobře mířenou Rezkovu ránu na roh a po deseti dalších už stadión šílel. Nevěřícně a hlavně až po chvilkových rozpacích, neboť si nemohl být jistý, zda Horváthova dobře mířená střela z trestného kopu se od břevna odrazila za brankovou čáru či nikoli.

Jásot po chvilkové nejistotě

Sudí však přes protesty Pražanů ke středovému kruhu ukázal, takže ligový lídr vedl. Vzhledem k průběhu úvodní čtvrthodiny zaslouženě. Jistá opatrnost sice byla z jeho hry cítit, přesto měl navrch, neboť se lépe pohyboval, přesněji kombinoval, často se pokoušel o střelbu a hlavně Horváth nápady a chytrými přihrávkami od samého začátku nešetřil.

Navíc se ukazovalo, proč trenér Vrba nechal v týdnu uzavřít stadión na sedm západů. Nácviku standardních situací se zřejmě domácí věnovali pilně, neboť po další z nich posadil Horváth míč na hlavu Neuwirtha, jenž ovšem balón dobře netrefil.

Šance Sparty až před půlí

Pražané, v jejichž základní sestavě se na jaře poprvé objevil Kadlec, se začali probírat a na ofenzivu pomýšlet až po pětadvaceti minutách, jenže brzdili sami sebe zdlouhavým rozehráváním a častými ztrátami míče.

V samém závěru poločasu přesto měli blízko k vyrovnání. Matějovský našel ze standardní situace hlavičkujícího Brabce, jehož střelu mířenou k tyči stačil domácí gólman Pavlík ovšem akrobaticly vytáhnout. A když minutu poté hlavičkoval Kweuke pro změnu na břevno, Plzeň zlé chvíle přestála.

Probuzení po přestávce

Až teprve po přestávce začali mít navrch Pražané, neboť hru zpřesnili a hlavně trochu zrychlili, takže se na dlouhé minuty nastěhovali na polovinu domácích. Byla to ovšem převaha platonická bez nápadu, momentu překvapení a hlavně střelby, takže šance nepřinášela. Jen Kweuke se sedm minut před koncem do příležitosti dral, ale střílel vedle.

Plzeň umnou a dobře organizovanou defenzívou nápor Sparty rozdrobila a důležitou výhru uhájila. Mrzet ji musí jen to, že přišla o Horvátha, který viděl čtvrtou žlutou a v příštím kole proti Českým Budějovicím nesmí nastoupit. I Pražané ale počítali ztráty, neboť i oni se budou muset obejít bez Řepky.

Plzeň - Sparta 1:0
Branky: 16. Horváth. Rozhodčí: Zelinka - Kordula, Pelikán. ŽK: Trapp, Horváth, Pavlík - Kadlec, Abena, Podaný, Pamič, Vacek, Řepka. Poločas 1:0.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Neuwirth, Bystroň, Limberský - Trapp - Ďuriš, Horváth 90. + 2. Ševinský), Kolář, Rezek (88. Brezinský) - Bakoš (76. Fillo). Trenér: Vrba.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Abena (46. Pekhart) - Kadlec, Vacek, Matějovský, Podaný (64. Zeman) - Kweuke. Trenér: Hašek.
Gambrinus liga - 20. kolo
Pátek
Brno - Olomouc 2:0
Branky: 33. Dostálek, 63. Rýdel.
Sobota
Příbram - Liberec 1:0on-line
Branka: 36. Štochl.
Plzeň - Sparta 1:0on-line
Branka: 16. Horváth.
Neděle
15.00Jablonec - Hradec Královéon-line
15.00Č. Budějovice - Bohemianson-line
15.00Ústí n. L. - Slováckoon-line
17.00Slavia - Tepliceon-line

Reklama

Související témata: