Hlavní obsah

Ustáli jsme úder pěstí mezi oči, což nás posílí, lebedil si Bakoš

Bídné představení servírovali fotbalisté Plzně při páteční ligové předehrávce jednadvacátého kola, v němž doma hostili České Budějovice. Outsidera nakonec lídr ze Západu Čech udolal nejtěsnějším poměrem 2:1 zejména díky parádní trefě slovenského útočníka Marka Bakoše z přímého kopu. Tři body tentokrát svěřenci trenéra Vrby doslova utrpěli, což ani klíčový muž pátečního úspěchu nezpochybňoval. „Někdy je cennější urvat výhru v zápase, kdy se vám nedaří. My jsme nepočítali, že Budějovice smázneme třemi kusy a bude klid,“ přiznával po utkání šestadvacetiletý strůjce plzeňského vítězství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Před plzeňským Markem Bakošem sbírá míč ze vzduchu brankář Sparty Jaromír Blažek. Přihlíží Tomáš Řepka.

Článek

Proč jste se nedokázali proti Jihočechům výrazněji prosadit a tolik se trápili?

Moc dlouho nám trvala rozehrávka, práce s míčem byla zdlouhavá. Měli jsme každý tři čtyři doteky s balónem místo jednoho či dvou. Takže se hráči Českých Budějovic stačili zformovat a tudíž se nám vůbec neotevřel prostor. Vlastně jsme ani neměli šance.

Těsně před poločasem jste se dostali do vedení, ale projev vašeho týmu se po přestávce ani trochu nezlepšil. Čím si to vysvětlujete?

Je pravda, že nám nepomohl ani vstřelený gól. Přitom já byl přesvědčený, že vedením zlomíme odpor soupeře, dostaneme ho pod tlak a přidáme další gól. Jenže místo toho jsme inkasovali po standardní situaci. Dostali jsme pěstí mezi oči. Ale ustáli jsme ten úder, i když jsme se strachovali až do úplného konce.

Překvapilo vás, kolik sil jste museli vynaložit na zisk dalšího vítězství, přestože jste hráli se soupeřem bojujícím v nejvyšší soutěži o holou existenci?

Vůbec ne! Byť jsme z mnoha míst slyšeli, že České Budějovice budou jen pouhým sparing partnerem, rozhodně jsme nepodlehli žádnému klamu. Věděli jsme o precizní obraně soupeře a důsledně jsme se na ni připravovali. Strašně moc nám však chyběl potrestaný kapitán Pavel Horváth. Ale tři body jsme prostě urvat museli. O to větší radost v kabině panovala z triumfu v zápase, kdy se nám tolik nedařilo.

Trenér Vrba vás na kvalitu soupeře v defenzivě upozorňoval, při zápase u postranní čáry divoce gestikuloval a snažil se hru týmu korigovat, přesto byl projev hodně špatný. Proč jste nedokázali reagovat na jeho pokyny?

Aspektů bylo více. Měli jsme v hlavách, že jsme České Budějovice doma třináct let neporazili. Hodně se o tom mluvilo. K tomu nám chyběl kapitán, který umí parádně rozhodit míče do křídelních prostorů. Moc nám chyběly jeho přihrávky za obranu. Víme přesně, kam míč pošle. Pak máme půl sekundy náskok na obránce, což je strašně důležité. A navíc jsme neměli ani Milana Petrželu, jenž je taktéž výjimečný a pro naši hru rovněž hodně významný.

Vítězství jste zařídil parádní trefou z přímého kopu, které jsou v Plzni doménou Pavla Horvátha, proti Českým Budějovicím však za žluté karty sedícím jen na tribuně. Chválil vás po zápase za exkluzivní provedení?

Ne, nemluvili jsme spolu. Ale dostatečně mě ocenili spoluhráči. Nicméně rozhodující nebyl způsob, ale míč v síti.

Tři body jste nakonec ze souboje s Českými Budějovicemi vydolovali, a tak máte minimálně do sobotního zápasu Sparta-Brno náskok osmi bodů a i v případě vítězství obhájce titulu z Letné se budete během reprezentační přestávky na zbývajících devět kol chystat s pětibodovým náskokem. Jde o velký impuls pro sebevědomí?

Pochopitelně. Zase jsme o krůček blíže. Bylo nesmírně důležité, že jsme zvládli přes všechny problémy konec souboje s Českými Budějovicemi a teď máme klid na další přípravu.

A také jistotu, že se neoholíte, protože v plzeňské kabině panuje zákaz použití holicích strojků, že?

Ano. Inspirovali jsme se plzeňskými hokejisty. Každý zápas nyní bereme jako play-off. Přišel s tím Pavel Horváth. Většinou hlasů jsme odhlasovali, že dokud budeme na prvním místě, nikdo se nesmí oholit pod velkou pokutou. Dohodu jsme uzavřeli už před zápasem na Slovácku. Všichni tvrdili, že jsme mužstvo bez formy. Ale vůbec nám nevadí, že budeme zarostlí. Pro ligový triumf nejde o velkou oběť.

Reklama

Související témata: