Hlavní obsah

Plzeň se může těšit na titul, Sparta se v kritických chvílích potápí sama

Osm kol před koncem fotbalové Gambrinus ligy je narýsováno velké předávání žezla. Vedoucí Plzeň získá senzační titul, protože osmibodový náskok už sotva prohospodaří. Druhá Sparta se přitom po dvou jarních kolech přiblížila lídrovi na dostřel a mohla jít poprvé v ročníku před něj. Obhájce trofeje však pohořel nejen v Plzni, ale také o víkendu v Jablonci. Jak to, že Sparta odpadá z bitvy tak brzy?

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamaný sparťan Marek Matějovský po prohře letenských v Jablonci.

Článek

Faktor Plzeň - Sparta jí zkrátka nestačí

Jasný argument. Plzeň má v průběhu celé ligové sezóny nad Spartou jasně navrch, navíc dokázala vyhrát oba vzájemné zápasy. „Na podzim jsme získali nejvíc bodů za poslední sezóny, na rekordní zisk Plzně to však nestačilo,“ poukazoval po první části ročníku kouč Jozef Chovanec. „Má spoustu hráčů se zkušenostmi ze Sparty, řadu dalších získala zvenčí. V tom je teď jiná než dřív, šlape jim to,“ uznává kvality lídra.

O titul se bojuje jinak

Ještě před startem ligového jara si Sparta vychutnala dva očekávané duely s Liverpoolem. Obstála v nich, takže se čekalo, že její síla se projeví i v zápasech s největšími domácími konkurenty. Opak byl pravdou. Nejenže v Plzni i v Jablonci prohrála, ani v jednom z těchto šlágrů se nepředstavila jako tým, který chce titul.

„Po Plzni jsme směrem k hráčům zpřísnili režim. Sami při rozboru uznali, že náš výkon nebyl dobrý. Nezvládli jsme to po psychické stránce ani nasazením, na tom jsme se snažili zapracovat,“ líčil Chovanec.

Jenže ani v Jablonci se jeho hoši nepřetrhli. „Domácí začali s větší vůlí po vítězství. V úvodních dvaceti minutách jsme prohrávali souboje ve středu hřiště, zatímco domácí do toho šli s ohromnou agresivitou,“ vadilo Chovancovi.

Fotbalisté Sparty opouštějí jablonecký trávník po prohře 1:2.foto: ČTK/Radek Petrášek

Kucka s Wilfriedem byli hráči pro velké zápasy

Nemůže to být pro Letenské alibi, ale dva hráče, na jejichž prodeji v zimě vydělali velké peníze, zatím nedokázali nahradit. Kanonýr Wilfried rostl zápas od zápasu a v kritických chvílích dokázal dávat důležité góly a zachraňovat body. Proti Liverpoolu ani v Plzni a Jablonci se nikdo takový nenašel. A chybí i živelnost a přímočarost nezdolného bojovníka Kucky, který se rovněž uměl gólově prosadit.

„Sparta nastupuje do každé půlsezóny v trochu jiném složení, což platí i letos. Plzeň je z tohoto pohledu stabilizovanější,“ srovnává Chovanec.

Nedokážou využít své kanonýry

Dobrá, Wilfried sice odešel, jenže mužstvo má v Kweukem, Pekhartovi, Kadlecovi a Keričovi na české poměry stále mimořádnou palebnou sílu. Problém je, že ji nedokáže v plné míře využít.

„Obávali jsme se, že pokud budou na Kweukeho s Pekhartem chodit centry ze stran, těžko je ubráníme. Oni však celý zápas museli zpracovávat nákopy z hloubi pole, s čímž si naši stopeři s pomocí defenzivního záložníka Loučky poradili,“ liboval si jablonecký kouč František Komňacký, jak snadné bylo sparťanské zbraně eliminovat.

Jen se znovu potvrdilo, že Sparta má v celkovém pojetí své ofenzívy dlouhodobě velké problémy. A pružně na to zareagovat v průběhu zápasu nedokáže...

Potápí se sami - pořád dokola

Chovancovi se nelíbilo, že gólman Blažek po porážce v Plzni kritizoval přístup svých spoluhráčů Kweukeho a Abeny. „Tohle vyjádření nebylo košer, což Jarda sám uznal. V kabině jsme si to otevřeně vyříkali, abychom nebyli navenek nejednotní. Musíme se znovu zocelit, vzhledem k náskoku Plzně si už nemůžeme dovolit zaváhat,“ žádal kouč.

Jenže v Jablonci se při odchodu do kabin po prvním poločase kapitán týmu Řepka „zoceloval“ zvedáním prostředníčku směrem k tribunám, čímž si řekl o další trest, který ho může vyřadit z dalších klíčových zápasů.

V tom je Sparta nepoučitelná. Právě Řepkův zkrat přihrál v roce 2008 titul Slavii, loni na podzim se mužstvo zase samo „vykartovalo“ před bitvami o Ligu mistrů se Žilinou.

Jenže žádné mobilizace na hráče neplatí, je to stále dokola. Sparta se v kritických chvílích potápí sama.

Reklama

Související témata: