Hlavní obsah

Na sudí neřvu, odmítá šéf Macela, že by Hrubeš a spol. z něho byli rozklepaní

Na Strahov přicházeli rozhodnuti, že sudího Romana Hrubeše vyškrtnou z listiny rozhodčích. Ostře sledovaný ligový zápas mezi Jabloncem a Spartou totálně zpackal, na tom se shodli. Ba co víc, i výsledek ovlivnil. Spartě uznal vyrovnávací gól po rozehrání trestného kopu, kdy míč nebyl v klidu, penaltu za zákrok Drska na Kweukeho, o níž by se dalo diskutovat, neodpískal, vzápětí ukázal ke středovému kruhu poté, co Vošahlík letenského Pamiče na brankové čáře fauloval a branka tudíž neměla platit. Nakonec ovšem Luděk Macela a jeho muži potrestali Hrubeše distancí na pět utkání.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Rozhodčí Roman Hrubeš tasil žlutou na sparťanského kapitána Tomáše Řepku, sám si vykoledoval trest na pět zápasů.

Článek

Váš úterní ortel nad rozhodčím Hrubešem vyvolal hodně rozporuplné reakce. Po zápase Slovácka s Plzní jste lajnového sudího Moudrého vyškrtli z listiny rozhodčích za to, že neuznal Západočechům regulérní gól, Hrubeše jste však na listině nechali, i když v sobotu v Jablonci uznal branku, která neměla platit a tudíž výsledek také zásadně ovlivnil. Není to trochu podivný verdikt?

Podstatný rozdíl je v tom, že u Romana Hrubeše šlo o první vážnější přestupek tohoto rázu, takže proto jsme volil omezení delegace na pět zápasů.

Jenže resumé na trávnících bylo stejné – Plzeň přišla na Slovácku nespravedlivě o výhru, Sparta v Jablonci o remízu.

Hrubeš omyl přiznal, nic nezastíral a na rovinu řekl, jak celou situaci viděl. A my po důkladném prostudování videozáznamu došli k tomu, že posouzení situace pro něho bylo skutečně těžké. Daleko těžší než pro nás u televizních obrazovek. I k tomu jsme při debatách o výši trestu přihlédli.

A co třeba Hrubešova kondice? Tu jste v potaz nebrali? Tou jste ho neomlouvali? Vždyť v prosinci prodělal zápal plic a duel na severu Čech byl první, který po dlouhé odmlce řídil!

Jenže předtím soudcoval dva druholigové zápasy a řídil je velice solidně. Nemluvě pak o jeho velice dobrých podzimních výkonech v nejvyšší soutěži. Je to mezinárodní rozhodčí, jenž zkušenosti má. A perspektivu určitě také.

Nebylo však přece jen přílišným riskem delegovat ho na tolik vypjaté utkání Jablonce se Spartou?

Proč? Opakuji, že figuruje na mezinárodní listině a zkušenosti má.

Takže odmítáte nařčení, že nenasazujete sudí na jarní zápasy podle stupně obtížnosti a náročnosti.

Absolutně. V uplynulém kole jsem na osm zápasů poslal pět mezinárodních rozhodčích. Nejlepší, které máme.

Přesto se zase objevily chyby. Jako na jaře pravidelně. Sám jste nedávno bědoval nad tím, kolik jich sudí vrší.

Ale to je docela logické, protože na jaře jde klubům o každý bod, takže důležitost zápasů stoupá a náročnost roste. A i rozhodčí jsou jen lidé, takže k chybám dochází. U nás, stejně jako v Německu či třeba sousedním Slovensku, kde se o minulém víkendu dokonce nedohrál zápas Žiliny se Slovanem pro inzultaci pomezního. Pro mě je podstatné, že nejde o chyby úmyslné či záměrné. A že třeba Hrubeš je v Jablonci rozděloval na obě strany, což jsme na videozáznamu rovněž viděli.

Přesto jste si sezval sudí na mimořádný seminář, kde jste na ně měl společně s ostatními členy vaší komise křičet a řvát tak, že z toho byli a doteď jsou celí rozklepaní.

Absolutní nesmysl. Výmysl na druhou. Takovýto styl jednání je mně cizí, což potvrdí každý, kdo mě jen trochu zná. Chovám se ke všem stejně, snažím se o objektivitu, chci vyjít se všemi.

Proč si tedy rozhodčí svoláváte na duben znovu?

Jde o pravidelný seminář naplánovaný se značným předstihem na 24. dubna. Nepopírám ale, že nám přijde vhod.

Třeba proto, abyste na něm nabádal rozhodčí, aby si na place udrželi patřičnou autoritu? Vždyť některé scény právě z inkriminovaného střetnutí v Jablonci, kdy Řepka, Lafata, trenér Sparty Hašek a spol. seřvali sudího Hrubeše na tři doby byly doslova zarážející.

Nemyslím, že by naši rozhodčí neměli na hřišti autoritu. Anebo že by měli menší, než jejich kolegové kdekoli jinde v zahraničí. Což neříkám proto, abych je hájil, ale protože pravidelně sledují fotbalové soutěže po celé Evropě a na rozhodčí - a třeba i jejich autoritu - se zaměřuji obzvlášť.

Reklama

Související témata: