Hlavní obsah

Dril musí stranou, Petrouš ordinuje slávistům legraci a víru v přežití

Brání se té představě, ale mohl by být posledním trenérem v historii fotbalové Slavie. Situace je kritická, trenér Michal Petrouš působí v rozkradeném klubu a vede hráče, kteří naposledy dostali výplaty za prosinec. Přesto stále doufá, že slavný klub přežije. Stávkovat kouč odmítá a dál věří ve vítězství zdravého rozumu. „Dokud Slavia existuje, budu bojovat!“ ujistil Petrouš po pondělní výhře 2:0 nad Slováckem.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Slavie Michal Petrouš

Článek

Složil jste velkou poklonu divákům, kteří mužstvo podpořili. Co jste při jejich protestu proti utajeným majitelům klubu prožíval?

Z toho, co diváci hlavně při nástupu do druhé předvedli, mi šel mráz po zádech. Mám radost, že pořád máme hodně fanoušků, jsou věrní a držíme pospolu.

Je už v kabině cítit strach o osud klubu?

Neřekl bych strach, spíš soudržnost. Musím před kluky smeknout, pořád pracují, jak mají. Budoucnost se ale musí vyřešit. Aby hráči věděli, že ještě nějaká bude... Stále věřím, že zvítězí zdravý rozum a najde se někdo, kdo bude o Slavii stát. Je to zavedená značka kvality a tradice, spolu se Spartou náš top klub. Derby tu musí zůstat i dál.

Hráči už ovšem chvíli uvažovali o bojkotu některého zápasu.

Nemám žádné zprávy, že by něco podobného chystali. Tak daleko to nedojde. Věřím, že zdravý rozum zvítězí i v kabině. Náznaky byly, ale jen v rovině úvah.

Ani brankář Martin Vaniak neví, co bude se Slavií dál...foto: Právo/Milan Malíček

Je nějaká hranice loajality k zaměstnavateli, za kterou už nejste ochoten jít?

Budu pracovat, dokud budu moci. Krize člověka v životě potkávají proto, aby se s nimi vypořádal. Rozhodně nehodlám stávkovat a neplnit si své povinnosti. Kdyby to skončilo, tak se to tady zavře. Do té doby však budeme do hráčů pořád hustit, aby věřili, že krize skončí a přijdou lepší zítřky.

Z čeho pramení vaše víra, že Slavia nezanikne?

Prostě věřím, že o ni bude zájem. Dokud mě někdo neodvolá, budu se s tím prát. Dokud Slavia existuje, budu bojovat!

Jak těžké je v takové situaci pracovat?

Snažíme se mužstvo neustále motivovat, být pozitivní. Teď není místo pro klasický dril. Atmosféru musíme odlehčit, na tréninku musí být legrace.

Poslední instancí je ředitel Platil, který pohrozil vedení výpovědí. Co kdyby opravdu skončil...?

To by bylo velké oslabení mojí víry v záchranu klubu. Pak by se opravdu mohlo stát cokoliv. On je velkou zárukou toho, že Slavia ještě žije.

Reklama

Související témata: