Hlavní obsah

Wágner zachránil Příbram a Brno poslal do druhé ligy

PŘÍBRAM

Gól příbramského Tomáše Wágnera rozhodl o tom, že u Litavky se bude hrát nejvyšší soutěž i v příští sezóně, zatímco Brno po devatenácti letech ligu opouští. Brno naposledy sestoupilo na jaře 1991, ale za rok se vrátilo.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Wágner z Příbrami (vlevo) a Luděk Pernica z Brna (vpravo).

Článek

Domácí začali hodně nervózně, problém jim dělaly tři přesné přihrávky v řadě. Hosté čekali na brejk a po šesti minutách se naskytla první příležitost, ale J. Štochl na hranici penaltového zákroku zastavil Šamánka. Vzápětí Migliorini nepochopitelně zvedl míč přes břevno, když stačilo střelu z trestného kopu před Hruškou jen lehce tečovat. Brno však bylo lepší, neúčast distancovaných Dostálka se Střeštíkem nebyla znát. Domácí o sobě dali vědět až po dvanácti minutách, ale Koukalův trestný kop nasměroval Wágner hlavou přes břevno.

Brno bylo stále nebezpečnější. Borkovu střelu vytahoval nad břevno Hruška, Kalabiška poté ze slibné pozice pálil vysoko nad. Příbram se dostávala do šestnáctky soupeře jen obtížně, ale po trestném kopu Koukala měl na kopačce gól Divíšek, Bureš ale jeho ránu vyrazil a Klesa se po rohu netrefil mezi tyče. Na druhé straně se vyznamenal Hruška tváří v tvář nepokrytému Pernicovi. Na pár minut si domácí vytvořili na několik minut územní převahu, ale nic z něho nevytěžili. Znovu se potvrzoval fakt, že Příbrami to v první půli prostě nejde.

Příbramští hráči se radují z vítězství spolu s diváky.foto: ČTK/Michal Doležal

Ve 31. minutě ztuhnul i příbramský boss Jaroslav Starka, který sledoval zápas z balkónu. To když Rabušicova rána rozezvučela pravou tyč Hruškovy branky. Dlouhé minuty se pak nic nedělo, až v závěru poločasu našel Klesův centr Wágnera, ale ten z malého vápna trefil hlavou jen nohy bezmocného Bureše.

A stadión u Litavky vybuchl nadšením 

Zajímavé bylo sledovat rohové kopy domácích. Brňané, poučeni jejich úspěšně realizovanou fintou na Slavii, kontrolovali situaci hned ve dvou.

Úvod druhé půle patřil domácím. Wágner perfektně uvolnil na malém vápně Koukala, ale ten dal ve vyložené šanci šouravou „malou domů“ do Burešových rukavic. Další příležitost zmařil Klesovi skluzem Migliorini. A pak stadión u Litavky vybuchl nadšením. Brno po několikáté ztratilo míč v středu hřiště, Klesa se bleskově protáhl kolem Husára a Wágner nedal hlavou zblízka Burešovi šanci.

Zatímco hráči Brna měli ještě vůli poprat se o výsledek, jejich fanoušci petardami, padajícími do blízkosti Bureše, donutili sudího přerušit na několik minut zápas. Příbram se znovu vrhla do útoku a po dalším průniku výborného Klesy pálil Wágner nad, místo aby v klidu vítězství pojistil. Podobně si po obloučku Pleška počínal Koukal, který zblízka trefil jen gólmana. Po ojedinělé akci mohl vyrovnat Rabušic, ale hlavou netrefil mezi tyče. Další skvělý průnik předvedl v závěru Klesa, ale Bureš jeho střelu vyrazil na roh.

29. kolo první fotbalové ligy
1. FK Příbram - Zbrojovka Brno 1:0 (0:0)
Branka: 53. Wágner. Rozhodčí: L. Kovařík - Zlámal, Lhoták. ŽK: Wágner, Huňa, Nohýnek (všichni Příbram).
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Klesa, Tarczal, P. Pilík (66. Videgla), Pleško - Koukal (90. Papšys) - Wágner (79. Huňa). Trenér: Kopač.
Bureš - Pašek, Pernica, Migliorini, Husár - Rabušic, Rýdel, Borek (78. Simerský), Kalabiška - Došek, Šamánek (59. Valenta). Trenér: Wagner.

Reklama

Související témata: