Hlavní obsah

Haškovy podmínky Slavia splnila, tudíž licenci má. Britský ENIC byl vyautován

PRAHA

Čtyři podmínky, které si první muž českého fotbalu Ivan Hašek dal, Slavia splnila, a tudíž ligovou licenci obdržela. Bez problémů. Během čtvrthodiny. Poměrem hlasů čtyři pro, nikdo proti. Nejasnosti kolem britské společnosti ENIC, jež si nadále nárokuje majoritní podíl ve vršovickém klubu a navíc požaduje splacení dluhu ve výši 110 milionů korun, nebral Haškův licenční tribunál v potaz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf českého fotbalu Ivan Hašek si oddechl. Krizový scénář dotýkající se Slavie je zažehnán.

Článek

Dluhy hráčům, členům realizačního týmu i slávistickým zaměstnancům za rok 2010 jsou splacené, pohledávky státu uhrazené, vlastnická struktura vršovického klubu rozkrytá, prohlášení auditora o výši kapitálu předloženo, takže  udělení ligové licence fotbalové Slavii absolutně nic nebránilo.

„Za čtvrt hodiny jsme byli hotoví, rozhodli jsme jednomyslně, protože všechny čtyři podmínky byly splněny,“ prohlásil první muž českého fotbalu a šéf licenčního tribunálu v jedné osobě Ivan Hašek.

Podmínky, které výjimkou nejsou

Ulevilo se mu, jasná věc. Katastrofický scénář, kterého se ještě před pár týdny moc a moc obával, byl zažehnán. A to i za cenu toho, že Slavia obdržela licenci s jistými podmínkami.

Musí čtvrtletně dokládat účetní výkazy o hospodaření, do 31. července uhradit veškeré závazky vůči hráčům, členům realizačního týmu, zaměstnancům za letošní rok a do konce září předložit na Strahov závěry valné hromady.

„Nejde o podmínky, natož pak o nějakou výjimku, která by mohla vytvářet precedens do budoucna. Naše požadavky jsou nad rámec licenčního manuálu,“ ohradil se svazový předseda Ivan Hašek proti názoru, zda snad nebyli on a jeho muži příliš shovaví.

Psal, nebo nepsal ENIC na Strahov?

Na tvrzení britské společnosti ENIC, že poslední valná hromada Slavie, kde došlo k navýšení kapitálu, byla neplatná a že tudíž on byl a dál zůstává majoritním vlastníkem vršovického klub, nebrali Hašek a jeho přísedící Lubas (šéf oddělení profesionálního fotbalu), Řepka (svazový sekretář) a Obst (zástupce legislativního oddělení) vůbec zřetel.

Záhada zůstává neobjasněna - dostal předseda Ivan Hašek, sekretář svazu Rudolf Řepka nebo někdo na Strahově dopis od britské společnosti ENIC?!foto: ČTK/Michal Kamaryt

„O tom nic nevím, žádné takové informace jsem nedostal. Ani mně, ani na svaz žádný dopis od společnosti ENIC nepřišel. Naopak výpis současných akcionářů Slavie jsem viděl, i když jejich jména a majetkový podíl v klubu samozřejmě prozrazovat nebudu. Je jejich věcí, zda vlastnickou strukturu veřejně oznámí,“ nemínil Hašek připustit do hry o licenci pro Slavii britskou společnost.

Podle auditu pohledávky po splatnosti neexistují

Její pohledávky přesahující sto milionů korun, které stvrdil i londýnský soud a jež ani Slavie nezpochybňuje, rovněž ne.

„V závěrech auditu se žádné pohledávky po splatnosti neobjevily. Naopak – vlastníci Slavie výši kapitálu prokázali a mají prostředky i na to, aby případné pohledávky uhradili,“ je si Hašek jistý, že vršovický klub je už v této chvíli dostatečně finanční silný na to, aby z krize vybředl a uhradil i dluhy, jež se mohou ex post objevit.

Ba co víc, sto milionové nároky společnosti ENIC označil za čirou spekulaci. A to přesto, že nakonec přece jen přiznal, že se ENIC na Českomoravský fotbalový svaz obrátil a dopis na Strahov poslal. „Dopis máme, jeho obsah ale komentovat nebudu,“ připustil a na přímý dotaz Sport.cz připustil: „Týká se situace ve Slavii.“

Po úterním sezení licenčního tribunálu prostě jedno tajemno v českém fotbale zmizelo. Slavia licenci obdržela a nejvyšší soutěž bude hrát i v příští sezóně. Otázkou ovšem je, kolik tajemna se kolem vršovického klubu ještě skrývá a zda se dřív nebo později na světle světa nevynoří.

Reklama

Související témata: