Hlavní obsah

Už jsem víc manažer než trenér, tvrdí českobudějovický Kotrba

Třiapadesátiletý Jiří Kotrba znovu usedl na lavičku českobudějovického Dynama, ale zůstal i ve funkci generálního manažera klubu. Kromě prvořadého cíle, kterým je udržení nejvyšší soutěže na jihu Čech, vidí jako svoje další úkoly doplnění kádru o vlastní odchovance a výchovu nové trenérské krve. „Už jsem víc manažer než trenér,“ tvrdí v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Fotbalový trenér Jiří Kotrba

Článek

Jak obtížné je spojení funkcí trenéra a generálního manažera?

Je to hodně těžké. Třeba v neděli jsme měli jediný den volna a já jsem ho strávil na valné hromadě. K tomu, aby si člověk udržel chuť do práce a ta měla nějaký progres, tak si ve třiapadesáti letech potřebuje také odpočinout. Nějaký čas to vydržím. Když jsem před čtyřmi roky do Českých Budějovic přišel, bylo mým úkolem doplnit do kádru naše mladé odchovance, protože se nám zdálo, že jich je tam málo. To se nám vcelku daří. Teď mám za úkol obdobně vychovat trenéry za nás starší, myslím tím nejen sebe, ale i šestapadesátiletého Pavla Tobiáše a třiašedesátiletého Františka Cipra. Když sečteme odtrénované zápasy v lize, tak to je obrovská síla a moře zkušeností. 

Vy tři jste svým způsobem trenérskými symboly Dynama. Každý z vás dosáhl nějakého významného úspěchu. Najít nástupce s podobnými předpoklady z vlastních zdrojů asi nebude lehké...

Měli by to být kluci, kteří budou mít nejen předpoklady, entuziasmus, ambice, ale i schopnost to po nás převzít. Když se ve vedení klubu přesvědčíme, že jsou připravení, tak jim to dáme. Rozhodně to neznamená, že bychom je nějak omezovali v cestě, kterou chtějí jít. 

To byste se vzdal tak lehce trenérské práce?

Víte, mám už hodně za sebou. Se Spartou jsem získal titul a zahrál si Ligu mistrů, působil jsem také u reprezentační jednadvacítky. Nelpím na tom, že musím za každou cenu sedět na lavičce. Ale nemyslím to nijak zle, že by se mi zajídala, to ne. Svoji funkci už vidím trochu někde jinde a dostal jsem se i do pozice jednoho ze spoluvlastníků klubu. Už jsem víc manažer než trenér. Můj cíl proto je vychovat dobré trenéry. Šikovné kluky v realizačním týmu mám, například Martina Vozábala, Jirku Lercha, Kamila Tobiáše, což je Pavlův syn. V tréninkovém centru mládeže jsou další.

Dynamo v lize všichni trénovat nemohou...

To ne, ale mohou jít třeba na čas sbírat zkušenosti jinam a pak se vrátí a uplatní je u nás.

Trenér Jaroslav Šilhavý musel odejít. Znamená to, že tato kritéria nesplňoval?

Tak to není. Vedení klubu prostě rozhodlo, že s ním neprodlouží smlouvu. Naše vztahy byly velmi korektní, znali jsme se dlouho, ještě z mého působení ve Spartě. Právě on patřil k těm trenérům, kteří naši filozofii podporovali a realizovali. Do týmu přišli Stráský, Ondrášek, začal Nitrianský, který teď musí potvrdit, že na to má. A chtěli bychom, aby naskočil ještě alespoň jeden hráč. V kádru jich chceme mít pět až šest a v tom širším třináct a víc.

Dynamo je finančně stabilizované. Nemáte problémy s výplatami, ale nejsou peníze na přestupy. Opravdu chcete hrát ligu jen s odchovanci?

Nemáme v mužstvu jen vlastní odchovance, ale ti se mají stát časem základem týmu. Nikoho jsme nekoupili, protože jsme neviděli důvod. Pokud by to bylo nutné, peníze by se našly. Teď si zranil rameno Hudson a je na několik měsíců mimo. Budeme to řešit nejspíš hostováním. Naší filosofií také je, že když dokážeme hráče dobře prodat, pak můžeme část prostředků investovat do nákupů. Pokud neprodáme, musíme hledat ve vlastních zdrojích. V žádném případě to ale nesmí znamenat ohrožení první ligy.

Měli jste nabídky třeba na Ondráška, Stráského a Nitrianského, proč jste některého neprodali?

Nabídky neodpovídaly našim představám.

Starší hráči u vás už nemají moc šancí?

Jak kdo. Když je to hráč, který je schopný vedle svého vlastního výkonu takříkajíc utáhnout mladíka, jako to umí Otepka, pak si ho rádi necháme. Když kouká jen na sebe, rozloučíme se.

Reklama

Související témata: