Hlavní obsah

Šéf Hanáků chtěl Goldovu hlavu. Zatím ji nedostal, trest v korupční kauze ale také nepadl

Při pátečním Ligovém shromáždění požadoval Goldovu hlavu, při pondělním rokování fotbalové disciplinárky o olomoucké korupční kauze ji předseda představenstva Sigmy Josef Lébr málem měl. Šéf fotbalové disciplinárky Jiří Golda nebyl daleko k rezignaci, když se čtyři členové jeho komise postavili proti němu a odmítli vynést verdikt, dokud nerozhodne civilní soud. I proto mohl mít Lébr pocit vítěze, když po pětihodinovém jednání Strahov opouštěl.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Předseda představenstva fotbalové Olomouce Josef Lébr (vpravo) a bývalý ředitel klubu Jiří Kubíček ještě v dobách,kdy oba aktéry projednávané kauzy pojilo přátelství.

Článek

Vracíte se na Hanou jako fotbalový imperátor. Se štítem a s tím, že jste na Strahově obhájil svou pravdu. Disciplinárka verdikt navzdory apelům svého předsedy nevynesla a celý případ dál odročila.

Nepopírám, tentokrát mám z jednání disciplinární komise dobrý pocit.

Čím jste čtyři Goldovy muže přesvědčili, že couvli a proti svému šéfovi se postavili?

Jen důkazy, které už jsme předložili civilnímu soudu u nás v Olomouci. Televizní záznamy ukazující, kde se po inkriminovaném střetnutí s Bohemians pohybovali naši fotbalisté a brankář Drobisz zejména, videozáznamy, na nichž jsou zachyceny hráčské oslavy po vítězném střetnutí, stejně jako rozhovory poskytované v mix zóně, mzdové listy, stejně jako nemocenskou klubového pokladníka Ladislava Římského, jenž v kauze figuruje. Nic víc, co by neměl soud, abychom nemařili další šetření.

Možná že víc než předložené důkazy je „přesvědčil“ atak, do něhož jste se v pátek na Ligovém shromáždění pustil a při němž jste požadoval Goldovu hlavu, obvinil ho z nekompetentnosti a dokonce přišel s konstrukcí o jeho propojení se šéfem Sazky Hušákem...

Jsem zvyklý říkat věci na rovinu a stojím si za nimi. Na Goldu jsem žádný tlak nevyvíjel, pouze jsem vyjádřil obavy, jež jsem měl. A na ně mně bylo odpovězeno.

Při jednání disciplinární komise jste Goldovu hlavu rovněž požadoval a k abdikaci ho vyzval?

Nejde jen o pondělní sezení a tuto kauzu, narážel jsem i na nepřiměřené tresty v kauze předchozí. Mezitím jsme měli možnost si některé věci vyříkat, já částečně pochopil argumentaci pana Goldy, on zase mojí.

Možná, že vám nahrála nedělní abdikace svazového předsedy Haška a tudíž nová konstelace, která v českém fotbale zavládla...

To, že Ivan Hašek z funkce předsedy odstoupil, se naší kauzy netýkalo, neboť on do jednání disciplinární komise nijak nezasahoval.

Jenže Golda byl Haškův člověk. On ho ze Sazky na Strahov přivedl, s Haškovou podporou v zádech se mohl cítit daleko jistější.  Určitě by nezvažoval rezignaci, natož aby předstupoval před výkonný výbor s žádostí o důvěru.

Hašek byl jen jedním z členů výkonného výboru. A když se volí předseda disciplinární komise, hlasují všichni členové.

Případ byl odročen minimálně do 21. července, kdy v Olomouci opět zasedne okresní soud, váš klub na ligové mapě dál figuruje, do nového soutěžního ročníku byl rovněž zařazen, takže teď už můžete být klidnější.

Já nebyl nikdy nervózní, protože jsme nic neudělali. Nervózní jsem byl jen ze situace v klubu,  kde nám utíká práce. Přitom jednáme o přestupech a hostování hráčů, k čemuž je zapotřebí i patřičná atomosféra. A ta nebyla dobrá.

Škodila?

Dokonce tak, že jeden hráč, který by mohl být pro Olomouc velkou posilou, si příchod zatím rozmyslel. Snad tedy k transferu dojde v zimě.

To jste tak skálopevně přesvědčen, že v korupční kauze trest nepadne a vy budete čistí jako lilie?

Já o tom nikdy nepochyboval, a když nepochybujete, nemáte být o čem přesvědčen.

Reklama

Související témata: