Hlavní obsah

Byla by to hotová tragédie, kdyby Sparta zůstala bez pohárů, říká Sionko

Kdyby měla celá sezóna vypadat tak, jako přáteláček s třetiligovým Vltavínem, to by byla pro Letenské pohroma… Cíle má fotbalová Sparta pochopitelně znovu jen ty nejvyšší, i když tentokrát je již před začátkem nové sezóny jasné, že ani teď se jí Liga mistrů týkat nebude. Pro zkušeného ofenzivního záložníka Libora Sionka (34) je tak cílem mistrovský titul a hlavně postup do Evropské ligy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Libor Sionko oslavuje svůj gól proti Bohemians 1905.

Článek

Výsledky v letní přípravě nejsou až tak směrodatné. Ale přesto – proč Sparta na soustředění v Rakousku sbírala hlavně remízy?

Minimálně tři z nerozhodných zápasů jsme měli dovést do vítězného konce. Většinou jsme soupeře přehrávali, o gól či dva vedli, ale pak po hrubých chybách inkasovali. Jako bychom si v tu chvíli věřili až moc.

Spartu čeká sezóna, v níž se nemůže dostat do Ligy mistrů, ale znovu jen do Evropské ligy, kde ve třetím předkole narazí na Örebro či Sarajevo…

Evropská liga není špatná, ale co si budeme povídat – Liga mistrů je zkrátka Liga mistrů. A pozor – i v letošním play off Evropské ligy, pokud do něj postoupíme, můžeme narazit na těžkého soupeře. Musíme se do hlavní soutěže dostat. Byla by tragédie, kdyby Sparta na podzim zůstala bez pohárů. Já to tak aspoň cítím…

Na domácí scéně pak nejste mužstvem, které obhajuje titul, ale chce ho od Plzně získat zpátky na Letnou.

Sparta nemůže jako největší domácí klub mluvit jen o evropských pohárech, jasným cílem v lize je samozřejmě titul. Je vždy těžší ho obhájit – z vlastní zkušenosti vím, že to není fráze. A věřím, že tentokrát si titul nenecháme ujít.

Přes léto se v kádru objevili další mladí hráči. Dá se říci, že se kolem vás zkušených tvoří nová Sparta?

Je dobře, že se mužstvo doplňuje mladými kluky hlavně z vlastních zdrojů. Vidím v tom budoucnost, dnes už není tak lehké v lize hotového hráče koupit. Máme šikovné mladíky z vlastní akademie, kteří když se otrkají třeba na hostování, mohou být za rok, dva velmi zajímaví.

Připomínají vám sebe, když jste byl tak mladý?

Je to úplně jiná generace. Za nás bylo všechno jiné. Třeba na tréninku jsme si vůbec nedovolili na staré vyjet, natož je kopnout. Tihle mladí neznají respekt, klidně vás okopou jako zahrádku… Někteří se na druhou stranu nebojí přijít o radu. Mám rád pokorné hráče.

Stačíte mladším v přípravě?

S kondicí jsem nikdy neměl problém. Naopak se mnou mají co dělat.

Reklama

Související témata: