Hlavní obsah

Mazáci Sionko a Matějovský jsou zpátky, rozdávají góly, asistence i patičky

PRAHA

Čtyři soutěžní zápasy, čtyři výhry. Na zdařilém startu fotbalistů Sparty do sezóny se významně podílejí i zkušení záložníci Libor Sionko (34) a Marek Matějovský (29). Sionko je na startu sezóny vrchním sparťanským nahrávačem, Matějovský zažil střelecký týden. „Vyšla nám hlavně první půle. Jsem spokojený. Daří se mi herně a předvádíme pohledný fotbal,“ liboval si Sionko po výhře 2:1 nad Jabloncem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jablonecký Karel Piták (vlevo) se snaží zastavit sparťana Libora Sionka.

Článek

Před rokem provinilci, teď hrdinové... Na loňský začátek sezóny by raději zapomněli. Libor Sionko i Marek Matějovský se nechali v Poznani vyloučit, takže Spartě chyběli v klíčové kvalifikaci o Ligu mistrů proti Žilině. Letenští fotbalisté se do milionářské soutěže nedostali a ani zbytek sezóny zkušené středopolaře nezastihl v optimální formě.

Nový ročník začali ve zcela jiném stylu. Sionko se vrátil do základní sestavy a servíruje spoluhráčům jednu gólovou přihrávku za druhou. Matějovský dokonce nosí na rukávu kapitánskou pásku a konečně je očekávaným špílmachrem českého vicemistra. Svoji pohodu letenští mazáci demonstrovali i v nedělním šlágru 2. kola proti Jablonci (2:1). Matějovský se postaral o vítěznou trefu a Sionko nahrál na oba góly. Před tím prvním navíc obehrál stopera Beneše efektní patičkou.

„Ve chvíli, kdy na mě letěl míč, už jsem věděl, že to udělám. Jsem moc rád, že to vyšlo a byl z toho nakonec gól,“ culil se Sionko. „Snažíme se hrát kombinačně. Je znát, že máme řadu hráčů, kterým vyhovuje kombinace po zemi. Mně samozřejmě také.“

Léonard Kweuke (vlevo) oslavuje s Markem Matějovským gól vstřelený Jablonci.foto: Právo/Petr Hloušek

Matějovský se překvapivě stal po Tomáši Řepkovi novým kapitánem Sparty a s páskou na rukávu začal dávat góly. Minulý týden se trefil v pohárové odvetě v Sarajevu i proti Jablonci. „Nepřeceňoval bych to. Však už jsem klukům v Sarajevu hlásil, že mám splněno. Loni jsem se také trefil hned s Ljepajou - a pak nic. Hlavně abychom vyhrávali,“ přeje si záložník, který je po loňských vleklých patáliích konečně fit.

Návratu na výsluní si Sionko náležitě užívá. „Já už měl určitě i lepší formu. (smích) Určitě neusnu na vavřínech. Moc dobře vím, že vám nevyjdou třeba dva zápasy a rázem jste z kola ven.“ Na mistrovskou Plzeň nahrála Sparta hned na startu soutěže pět bodů. „Zatím je moc brzy, abychom se ohlíželi na ostatní. Důležité je, že po úvodní výhře 5:0 nad Sarajevem se držíme na vítězné vlně,“ poukázal Matějovský.

Reklama

Související témata: