Hlavní obsah

Plzeň si prožila s přestupem nového gólmana hektiku. Její nová akvizice Čech ale také

PLZEŇ

Hektika na druhou. Začátkem týdne se v Plzni rozhodli, že ze zkrachovalého ruského Soči koupí zkušeného gólmana Marka Čecha, ve čtvrtek ho přivezli k prvnímu tréninku, v pátek dopoledne s ním podepsali smlouvu a hned vpodvečer ho trenér mistrovského celku postavil k ligovému zápasu s Plzní. „Musel jsem jít do rizika. Pokud jsem chtěl, aby v úterý chytal kvalifikaci o Ligu mistrů v Kodani, musel jsem ho prostě postavit. Jinak ho nemělo smysl angažovat,“ vysvětloval plzeňský kouč Pavel Vrba, proč provedl v bráně překvapivou rošádu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně oslavují po výhře nad Teplicemi první vítězství v sezóně.

Článek

Rošádu nejen překvapivou, ale do jisté míry riskantní. Vzhledem k ligovému prologu s Teplicemi, který potřeboval obhájce titul nutně vyhrát, neboť na podzim v lize ještě tři body nezískal, ale hlavně proto, že nebylo dlouho vůbec jisté, zda Marek Čech bude vůbec pro Plzeň v Lize mistrů použitelný.

„Máme potvrzeno, že čtyřiadvacet hodin před zápasem můžeme na soupisku pro Ligu mistrů jednoho hráče ještě dopsat. Samo sebou že to bude Marek Čech,“ ulevilo se trenérovi Vrbovi poté, co jeho svěřenci s novou gólmanskou jedničkou mezi tyčemi prolog ke třetímu kolu zvládli a poprvé na podzim zvítězili.

„Pavlík je zraněný a ještě tři čtyři týdny nám bude chybět, Daněk dostával hodně gólů. A laciných. Proto jsme přivedli Čecha. Byl to sice přestup šitý hodně horkou jehlou, ale dokud Soči nezkrachovalo, neměli jsme šanci. Ruský druholigový klub bychom nepřeplatili, neboť jeho rozpočtu se nevyrovnáme, takže jsme museli počkat, až Marek bude volným hráčem,“ vysvětloval trenér.

Ulevilo se pochopitelně i Marku Čechovi, jenž se po pěti letech vrátil na českou ligovou scénu. „Hlavně proto, že nemusím čekat v ruském bytě či někde na pláži, zda mně někdo v Rusku nabídne angažmá. Nad nabídkou Plzně jsem proto vůbec neváhal. Zvláště, když se tady hraje o Ligu mistrů. Před půlrokem by mě nenapadlo, že budu ještě o nejprestižnější evropskou klubovou soutěž usilovat,“ přiznávala nová jednička v bráně mistra.

„To odchod z Ruska byl mnohem hektičtější, než první den v Plzni. Jakmile nám oznámil majitel Soči, kterého jsem mimochodem viděl vůbec poprvé v životě, že klub končí, měl jsem půldruhého dne na to, abych naházel do beden všechny věci, jež jsem v Rusku za pět let nashromáždil,“ popisoval dramatický odchod z ruské fotbalové scény.

Premiéru v Plzni zvládl. A dokonce na výbornou, protože odchytal zápas s Teplicemi s nulou. „Ale to díky klukům, kteří věděli, že mi po jediném tréninku musí roli usnadnit,“ chválil nové spoluhráče a oceňoval sílu mužstva, do něhož přišel.

„Sehráli jsme výborný zápas a mohli vyhrát i výrazněji. Mužstvo určitě svou sílu má, ale nemohu posoudit, zda to bude stačit v konfrontaci s Kodaní.  Dány jsem hrát ještě neviděl. Ale v sílu svého nového mužstva věřím,“ pravil po prvních devadesáti minutách v dresu obhájce titulu Marek Čech.

Reklama

Související témata: