Hlavní obsah

Baník je v útlumu, chvílemi jsme mu ani nepůjčili míč, všiml si střelec Lafata

Pan Hattrick. Takovou přezdívku si vysloužil jablonecký fotbalový útočník David Lafata během jarní sezóny, kdy dal v lize třikrát po třech gólech. Pěkný kousek, na který navázal hned ve čtvrtém kole probíhajícího ročníku! Stal se ústřední postavou duelu, v němž Severočeši rozmetali i poslední zbytky nadějí Baníku Ostrava na slušný výsledek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Lafata v Jablonci řídil "demolici" Baníku Ostrava.

Článek

Všichni čekali, co předvede ostravský navrátilec Václav Svěrkoš a nakonec jste hrdinou vy. Jak to berete?

Neřekl bych, že jsem za nějakého hrdinu. Paradoxně nám ale vyhovovalo, že se před zápasem psalo hlavně o Svěrkošovi. To měl být přece tahák utkání. Motivovalo nás to, abychom dokázali, že si poradíme i s posíleným soupeřem. Baník je v útlumu a ukázalo se, že ani jedna nová tvář v útoku, byť je kvalitní, mužstvo nedělá.

Ostravě rozhodčí neuznali branku hned v úvodu. Oddechli jste si hodně?

Určitě bylo důležité, že gól neplatil. To nás trošku probudilo. Ale myslím si, že i my jsme mohli také skórovat po Kopicově hlavičce, kdy hostující obránce asi vykopával míč až za brankovou čarou. Jsou to všechno kdyby. Prostě jsme vyhráli 4:0.

Co bylo klíčové pro vysoké vítězství?

Asi první gól. Až do něj jsme se nemohli trefit. Pak jsme se uklidnili a myslím, že na hřišti bylo jen jedno mužstvo. Chvílemi jsme soupeři nepůjčili míč. Zavřeli jsme obranu.

Vypadalo to, že vás osobně fotbal opravdu baví?

Nejen mě, ale celý tým. Těžko k tomu něco pořád říkat. Jsem rád za všechny tři góly. Přiznávám, že jsem měl i štěstí. Nebylo totiž jednoduché zvládnout po sobě dva domácí zápasy, s Bohemians 1905 a s Ostravou. Ale dokázali jsme to jako jednotlivci a tudíž i jako celek.

Všímal jste si hry Baníku?

Všude se píše, že je v krizi. Asi je to i pravda. Ale zápas byl především o naší dobré hře.

Jak vnímáte posun v tabulce?

Po dvou kolech jsme na tom nebyli dobře. Ale rázem jsme se chytli a dotáhli na čelo. Teď chceme zvládnout pohár v Roudnici a další ligové kolo v Budějovicích.

Reklama