Hlavní obsah

Primátor Olomouce ve fotbalové kauze svědčit nakonec nebude

OLOMOUC

Olomoucký primátor Martin Novotný (ODS), který měl na přání obhájce svědčit ve fotbalové korupční kauze mezi Sigmou Olomouc a Bohemians Praha před soudem, nakonec předvolán nebude. Soudce v polovině září, na kdy je kauza odročena, hodlá ale vyslechnout zástupce pořadatelů a promítnout i videozáznam z dění po zápase. ČTK to dnes řekl soudce Aleš Vašků. Důkazy by měly mapovat pohyb jednoho z obžalovaných aktérů kauzy olomouckého brankáře Petra Drobisze. Zda v kauze již padne verdikt, je zatím nejisté.

Článek

Rozšířit řady svědků o primátora Olomouce navrhoval Drobiszův obhájce Petr Konečný. "Je předsedou dozorčí rady, největší funkcionář. Má informace o jednání s panem Kubíčkem. Sám tady chtěl vystoupit," uvedl dříve ČTK Konečný. Soudce to však zamítl. "Nevidím důvod, proč bych měl volat primátora," uvedl Vašků.

Naopak před soudem 15. září stanou na přání Konečného zástupci pořadatelské služby, kteří měli na starosti průběh utkání. "Pustíme si také videozáznam po konci utkání," doplnil soudce. Při minulém jednání na konci července již obě strany přednesly závěrečné řeči, po kterých se však soudce ještě rozhodl doplnit dokazování. Zda padne rozsudek, je zatím nejisté. "Možné je všechno, ale nevím," dodal soudce.

V případu je obžalován z podplácení brankář Drobisz, který zástupcům Bohemians Praha údajně před dvěma lety předal úplatek 300.000 korun. Peníze měly zajistit výhru Olomouce ve vzájemném ligovém utkání. Tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr jsou obžalováni z přijímání úplatku. Na aféru upozornil Kapr až loni v březnu.

Žalobce navrhl pro všechny aktéry podmíněné tresty a peněžité tresty, neboť podle něj se mezi kluby skutečně podplácelo. Obhájci naopak žádají zproštění.

V polovině srpna již v případu rozhodla disciplinární komise fotbalové asociace, podle které k předání úplatku skutečně došlo. Kvůli korupční kauze přišla Sigma o devět bodů v tabulce první ligy a dostala pokutu čtyři miliony korun. Potrestán byl také Drobisz, jenž si rok a půl nezahraje a musí zaplatit pokutu 200.000 korun. Drobisz i klub se proti trestu odvolali. Dvouletý zákaz působení ve fotbale dostal bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček. Komise zároveň zahájila řízení s bývalými hráči Bohemians Miroslavem Obermajerem a Davidem Zoubkem a předvolala je na další zasedání.

Reklama

Související témata: