Hlavní obsah

Poslední Baník hostí první Spartu. Takový rozdíl nepamatuji, žasne Svěrkoš

OSTRAVA

Mělo by to být vraždění neviňátek. Tabulka fotbalové Gambrinus ligy tomu alespoň napovídá. Poslední Baník hostí v pondělní dohrávce 7. kola první Spartu (od 18:30, přímý přenos na ČT4). Rozdíl mezi tradičními rivaly je nejen patnáct příček, ale také propastných sedmnáct bodů. A zatímco Letenští mají rozdíl skóre plus 11, Ostravští mínus 12... „Takový rozdíl nepamatuji,“ štve ostravského útočníka Václava Svěrkoše.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Václav Svěrkoš se vrátil do Baníku, ale svůj návrat si určitě představoval jinak.

Článek

Ještě loni spolu hráli do posledního kola předminulé sezóny o titul. Teď je ovšem situace dvou nesmiřitelných rivalů diametrálně odlišná. Zatímco fotbalisté Sparty v prvních šesti kolech nového ročníku neztratili ani bod, zoufalý Baník teprve minule v Českých Budějovicích získal první bodík a krčí se na posledním místě tabulky.

„Opravdu si nepamatuji, kdy naposled jsme v tabulce byli od Sparty tak daleko. Sparta je určitě favorit, což si uvědomujeme, ale hrajeme doma, což by nám mohlo pomoct. Doufám, že dorazí hodně fanoušků, jejich pomoc budeme potřebovat,“ říká v rozhovoru pro klubové stránky ostravský útočník Václav Svěrkoš.

Atmosféra na Bazalech však vzhledem k postavení domácích asi nebude tak bouřlivá, jako při vzájemných duelech bývá. „Mezi Baníkem a Spartou je obrovská rivalita, na tom nic nezmění ani tento zápas. Jsme nahoře a v tomto postavení do Ostravy většinou jezdíme. Novinkou je to, že Baník je dole. Nedaří se mu, má problémy jak ekonomické, tak se složením týmu. To se zřejmě odrazí na návštěvě a přijde méně lidí,“ očekává Martin Hašek, první kouč Sparty.

Josef Hušbauer (vpravo) již ve sparťanském dresu.foto: Právo/Jan Handrejch

Hušbauer hlásí návrat na Bazaly

Baník potřebuje každý bod, takže se pokusí vzepřít roli obětního beránka. „Sparta je velkou výzvou pro všechny. Pokusíme se bodovat, i když to bude ohromně složité,“ uvědomuje si Svěrkoš.

Pikantní duel může prožít záložník Josef Hušbauer. Baník se ho v srpnu s lehkým srdcem vzdal – a po svém odchovanci okamžitě sáhla Sparta. „Určitě bych si rád zahrál, zvlášť když nastoupíme proti Baníku. Je to ale na trenérech, jak se rozhodnou,“ těší se Hušbauer.

Do letenského áčka poprvé naskočil v polovině minulého utkání s Viktorií Žižkov po zranění Huška. A hned také dal gól. Hušek zatím může jezdit jen na kole, takže Hušbauer by se své pomsty Baníku mohl dočkat.

„Proti Viktorce se své role zhostil velmi dobře, v mých očích to však není defenzivní záložník. Optimální je pro něj jedna pozice výš. Takže nevíme, jestli Hušbauer na Bazalech nastoupí,“ nechtěl Hašek nic prozradit.

Sparta každopádně v případě výhry může zvýšit náskok na druhý Liberec již na sedm bodů. S Ostravou posledních pět utkání neprohrála a vyhrála všech deset posledních ligových duelů. Naopak Baník je už deset ligových zápasů v řadě bez vítězství.

Reklama