Hlavní obsah

Řepka pro ně není netvor, v Plzni si s ním ale nakonec neplácli. Proti Schalke by stejně nehrál

PLZEŇ

Letenský rebel Řepka ve středečním dopoledni do Plzně nedorazil. A už ani nedorazí, protože Viktoria se rozhodla ho neangažovat. Bystroň označený po pozitivním nálezu v listopadovém Minsku dopinkovým cejchem sice přijel, ale hned se zase pakoval. A dokonce i Horváth měl problém, aby první trénink stihl. Zatímco potíže kapitána Viktorie byly rázu čistě technického, neboť skútr zaparkovaný přes Vánoce v garáži prostě odmítal nastartovat, důvody absence Řepky a Bystroně byly rázu zcela jiného.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ani Tomáš Řepka v průběhu středy netušil, jak se Plzeň nakonec rozhodne.

Článek

Bílý Řepkův „poršák“ ve Štruncových sadech ráno neparkoval. A ani v průběhu středečního dopoledne, kdy obhájce titulu zahajoval ostrou přípravu na ligové jaro a samo sebou i konfrontaci s německým Schalke v Evropské lize, se před novým plzeňským svatostánkem neobjevil.

I Vrba tvrdil, že by se Řepky nebál

„Jednání ale probíhají a odpoledne bychom je měli definitivně uzavřít,“ opětovně potvrzoval generální ředitel Adolf Šádek, že Plzeň s exsparťanským bekem Tomášem Řepkou jedná. „Já bych ho bral, ale záleží na trenérovi,“ přitakával i majitel klubu Tomáš Paclík, když ještě před skončením dopoledního tréninku opouštěl stadión.

Trenér Pavel Vrba se však vehementně bránil, že vynesení ortelu záleží jen a jen na něm. „O přestupech vždy rozhodujeme v určitém počtu lidí a tak tomu je a bude i v případě Řepky,“ myl si kouč ruce, ale vzápětí z něho vypadlo: „Po sportovní stránce bych se jeho angažování nebál. A ani v komunikaci bych s ním problém neměl. Jsou však určité další věci, na něž musíme brát zřetel.“

Tak co? Vzít ho, nebo ne, jako by meditoval trenér Pavel Vrba na téma Řepka.foto: Právo/Petr Hloušek

Není to netvor, ale normální frajer, ujistil ředitel

Trochu tajuplnou odpověď nemínil Vrba dešifrovat, takže nakonec bylo na klubovém řediteli Šádkovi, aby prozradil k jednáním s Řepkou víc.

„Není to žádné zvíře, ani netvor, docela normální frajer, s nímž se dá normálně komunikovat, pokud s ním nechcete zrovna probírat atomovou fyziku. Jistá rizika, stejně jako legislativní aspekty však s jeho angažováním souvisí a my je prostě musíme i třeba s ohledem na naše sponzory a partnery zvážit. Proto odpoledne znovu sedneme a rozhodneme. I k Řepkovi se musíme zachovat korektně,“ shrnoval Šádek rokování probíhající od úterního večera.

UEFA potvrdila: Proti Schalke hrát nesmí

Ve středu odpoledne rozhodnutí skutečně padlo - Plzeň letenského rebela angažovat nebude. Řepka totiž nastoupil v barvách Sparty v předkole Evropské liogy proti rumunské Vaslui a řády UEFA pak jeho start za jiný klub v téže sezóně nedovolují.

"Právě to rozhodlo, protože jinak jsme byli domluvení. Ale  v zápasech, v nichž bychom Tomáše nejvíc potřebovali, by byl nepoužitelný," vysvětloval trenér Pavel Vrba.

"I kdybychom Řepku angažovali, museli bychom řešit co dál a koho postavit proti Schalke. A  mít jednoho stopera na ligu a dalšího na poháry by byl pro nás příliš velký komfort," řekl generální manažer Plzně Adolf Šádek a přiznal, že o to intenzivněji bude nyní jeho Viktora jednat s Mladou Boleslaví o přestupu Václava Procházky. Spekulace o příchodu sparťanského obránce Zápotočného jsou naopak podle něho pouhou utopií.

"Nemyslím, že by bylo reálné, aby nám Sparta uvolnila stopera pro Evropskou ligu a k tomu, abychom ji v jarní části ligy honili," přiznal na rovinu ředitel Viktorie a dodal, že novou posilu pro zadní řady by v Plzni rádi představili do týdne.

Horvy má svetr, Řepu si přál

Samo sebou, že i kapitána Pavla Horvátha se na názor ptali a jeho postoj k příchodu Řepky sondovali.

„Trenérovi jsem jasně řekl, že si dovedu představit, že by tady Tomáš byl,“ potvrzoval Horváth. „A Řepovi jsem také informace podával. Jak to tady chodí, jak to vypadá v kabině,“ líčil, že před zahájením přípravy žhavil mobil, neboť téma Řepka bylo pro Plzeň hodně horké.

Pavel Horváth se pokoušel nastartovat skútr marně.foto: Právo/Jan Handrejch

Jasně, že se mezi řečí pochlubil, že s trenérem vyhrál sázku, neboť na první trénink dorazil s 87 kily a Vrbův letitý oblíbený svetr vyzdobený soby je jeho.

Bystroň dostal zatím volno

Nejen Řepka, ale i David Bystroň ovšem na prvním tréninku chyběl. „Ráno přišel, dostal individuální tréninkový plán a volno,“ vysvětloval trenér Vrba, proč se obránce s cejchem dopinkového hříšníka do přípravy nezapojil. A těžko soudit, kdy a zda se do ní vůbec zapojí, protože v Plzni samo sebou čekají na výsledky rozboru kontrolního vzorku „B“, o který požádal jak Bystroň, tak i klub. Pokud by byl i ten pozitivní, hrozí Bystroňovi distanc. Minimálně na dva roky, možná ale i na čtyři.

Fotbalista Plzně David Bystroňfoto: Petr Horník „Nechci celou záležitost rozmazávat, počkáme na výsledky rozboru vzorku „B“, i když z devětadevadesáti procent budou stejné. David je ale dospělý člověk, který odpovídá za své kroky,“ přiznával Vrba, že byl z dopinkového nálezu a tudíž i z nutnosti hledat za Bystroně promptně náhradu, hodně šokovaný.

„Každý přistižený sportovec bude v této situaci pochopitelně říkat, že nebral vůbec nic, takže odpovídat by měl v tuto chvíli Bystroň a nikoli já. Mně nezbývá než počkat do 10. ledna, kdy se dozvíme výsledky rozboru druhého vzorku. Pokud se dopinkový nález nepotvrdí, zapojí se s námi normálně do přípravy, pokud by bylo i druhé resumé pozitivní, rozhodneme společně s vedením co dál,“ shrnoval trenér Vrba kapitolu Bystroň, která vlastně vyvolala akutní potřebu jednat o příchodu a případném angažování rebela Řepky.

Reklama

Související témata: