Hlavní obsah

Stát hledá peníze - zvažuje možnost vyvlastnit pozemky fotbalové Sparty

PRAHA

V době ekonomické krize je třeba hledat všechny možnosti, jak do státního rozpočtu sehnat peníze. Ministerstvo financí České republiky tak nyní zvažuje možnost, že se pokusí vyvlastnit pozemky fotbalového stadionu Sparty Praha. Nejde o malé peníze. Sparta pozemky získala před deseti lety za 20 miliónů korun. Podle posudku posvěceného soudem však měl klub státu zaplatit o 178 miliónů víc!

Foto: AC Sparta Praha

Stadión fotbalistů Sparty Praha

Článek

S informací přišel jako první server Aktuálně.cz. "Ve věci obnovení vlastnického práva k převedeným pozemkům se připravuje právní analýza, která však ještě není kompletně ukončena," prohlásil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Jasno by mělo být ještě v průběhu tohoto měsíce, nebo nejpozději v únoru. Sparta se možnosti, že by o pozemek mohla přijít, neobává. "Stát ani zpětně ze své vůle nemůže odebrat majetek, který už prodal na základě platné smlouvy," řekl v rozhovoru pro televizi Prima mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Klíčem k celé kauze zřejmě bude někdejší úřednice ministerstva financí Jiřina Böhmová. Ta v roce 2002 stanovila cenu pozemků na 20 miliónů korun. Ovšem na základě znaleckého posudku, který dodala kupující strana. Spartu tehdy zastupoval jako šéf klubu Vlastimil Košťál.

Böhmová skončila v roce 2006 u soudu, který se ztotožnil s jiným posudkem. Podle něj byla cena pozemku stanovena na 198 miliónů korun! Böhmová tak od soudu odešla s desetiměsíčním podmíněným trestem a musela nahradit škodu 178 miliónů korun.

Této povinnosti ji však odvolací soud zbavil a ministerstvo financí po ní nyní vymáhá podle zákoníku práce jen čtyřiapůlnásobek jejího tehdejšího platu. A to je pouhých 188 tisíc korun.

Reklama

Související témata: