Hlavní obsah

Slavia má světovou raritu, mladý Veselý je čtvrtou generací v sešívaném dresu

PRAHA

Nejsou tam, kde by chtěli být, zatím teprve plánují a chystají se na návrat do horní poloviny ligové tabulky. Jednu raritu, dost možná i světovou, si ovšem fotbalová Slavia ve středu připsala. V přípravném duelu proti Pardubicím poprvé nastoupil za áčko Daniel Veselý (19), po svém pradědovi, dědovi a tátovi již čtvrtý člen rodinné dynastie, která obléká červenobílý dres.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stadión fotbalistů pražské Slavie v Edenu

Článek

Nejmenuje se sice František jako jeho předchůdci, to však nic nemění na tom, že Daniel Veselý je již čtvrtou generací ve Slavii. „Máme za to, že to opravdu světová rarita fotbalu je. Náš archivář Karel Zuska procházel záznamy – se třemi generacemi v jednom klubu v profesionálním fotbale se setkat lze, ale na to, že by ve stejném týmu nastupovala již čtvrtá generace jedné rodiny, nenarazil,“ konstatovala mluvčí klubu Soňa Nouzáková.

Nejslavnější je Danielův děda František, mistr Evropy z roku 1976, který zemřel v říjnu 2009. Tradici ovšem založil již František Veselý I., Danielův praděda. A mladíkův otec, František Veselý III., kromě Bohemky také kopal ligu za Slavii.

Daniel Veselý, vnuk slávistické legendy Františka Veselého.foto: slavia.cz

Veselý IV. si tak již od žákovských let musel zvyknout, že je všude středem pozornosti. „Jinak to nešlo. Nebylo to vždy jednoduché. Kouká se na mě trochu jinak než na kluky, kteří takové otce a dědy ve Slavii neměli.“ Týká se to i trenérů. „Jak kdo... Většinou však ode mě čekali, že právě já tým povedu, že budu lepší hráč. Také se mi stalo, že jsem hrál docela dobře a dařilo se mi, ale trenér mě příště nepostavil. Každý to má jinak,“ krčí rameny.

Chce jít ve stopách táty s dědou

Velká tradice Veselých je pro něj závazkem a zároveň i největší motivací. „Obdivuji, kam to dotáhli. A určitě se pokusím dokázat něco podobného, co táta s dědou. Chce to píli i štěstí. Když je budu mít, třeba si také zahraji ligu,“ doufá Daniel, který má navíc v žákovském týmu Slavie mladšího bratra Lukáše.

Fanoušci Slavie uctili památku Františka Veselého obřím transparentem.foto: ČTK/Kateřina Šulová

„Pro mladé kluky to není jednoduché, ale musejí si pomalu zvykat. Nemáme tak široký kádr, abychom mohli postavit dvě mužstva jako Sparta. Proto jsem s Michalem Petroušem domluvený, že hráče z béčka budeme postupně testovat i u nás,“ vysvětloval po zápase trenér František Straka.

Mladý Veselý ho nezklamal. „Všechno má ve svých rukou,“ konstatoval kouč.

Daniel si s áčkem zatrénoval jen dvakrát, pak šel hned na plac. „V kabině nás bylo dost málo, tak jsem tušil, že se na hřiště asi dostanu. Ze starších kluků si mě naštěstí nikdo nedobíral kvůli tomu, že jsem další Veselý,“ usmívá se.

Odchovanci teď mají v Edenu velkou šanci

„Dana ještě moc neznám, ale zápas odehrál s přehledem. Podobně šikovných kluků, které Michal Petrouš v béčku vede, je víc. Je dobře, že dostávají šanci,“ hodnotil Stanislav Vlček, jeden z mazáků.

Odchovanci cítí, že ve Slavii nastává nová doba. „Dřív tady mladí v áčku nedostávali šanci prakticky vůbec, teď se to úplně otočilo. Klub už nekupuje drahé hráče, takže ta šance je pro nás dost velká,“ uvědomuje si Veselý junior.

Děda se stal slávistickou legendou jako klasický rychlík na pravém křídle. Vnuk hraje spíš zleva, proti Pardubicím odehrál první poločas na místě levého záložníka.

„Většinou jsem býval levý křídelní útočník. Trenér Petrouš mě ale v béčku začal dávat spíš do středu zálohy, kde mám častěji na noze míč a dostávám se víc do hry. Zalíbilo se mi tam, ve středu mi to teď sedí asi nejvíc,“ avizuje Veselý IV., s čím vstupuje do bitvy o prodloužení unikátní rodinné tradice.

Reklama

Související témata: