Hlavní obsah

Kápo Krejčí velí Hřebíkově četě mladých pušek, jež Spartu nabíjejí energií

PRAHA

Klidně by z vlastních zdrojů poskládali juniorský nároďák. Fotbalová Sparta už jen nekupuje hotové hvězdy, stále větší prostor v jejím prvním mužstvu dostávají -náctileté talenty. Pod taktovkou nového generálního sportovního manažera Jaroslava Hřebíka by tak na Letné měla rozkvést podstatná část reprezentační devatenáctky, s níž loni v létě senzačně vykopal evropské stříbro.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Sparťan Ladislav Krejčí se raduje z prvního gólu do sítě klokanů.

Článek
Fotogalerie

Ještě na počátku nového tisíciletí bilo do očí, jak málo fotbalová Sparta využívá v áčku své odchovance. Často posilovali konkurenci a pak se vraceli zpátky na přestup za nemalý peníz.

Časy se však mění. „Jsem pyšný na to, že se za mého působení navázala nit ve spolupráci s mládeží. Do týmu se zabudovali mladí sparťané a další odchovanci jsou připravení,“ konstatoval Jozef Chovanec, když po loňském podzimu opouštěl křeslo letenského „generála“.

Jeho nástupce Jaroslav Hřebík, který až do konce cyklu zůstává koučem reprezentační devatenáctky, pak do zimní přípravy vypustil celou smečku teenagerů. Ročník narození 1992 a mladší...

Ladislav Krejčí si o místo řekl již na podzim. Stejně jako on v Hřebíkově devatenáctce hráli či hrají Adam Jánoš, Martin Frýdek, Pavel Kadeřábek, Jakub Brabec, Jan Sýkora, Matěj Hybš a Tomáš Přikryl, jehož Sparta koupila za 15 miliónů z Olomouce. Do stejné věkové skupiny patří starousedlík Václav Kadlec, za osmnáctku kope Lukáš Juliš.

Atmosféra v týmu se uvolnila

„Tihle kluci nám přinášejí do týmu i celého klubu mladou energii a my musíme vytvořit systém, který by takové hráče produkoval opakovaně,“ přeje si první kouč Martin Hašek.

„Je určitě lepší, že je nás takhle hodně mladých pohromadě. Když jsem před časem přišel do áčka poprvé ještě s Milanem Jurdíkem a Romanem Polomem, byli jsme dost oddělení. Teď to tak není, všichni jsme pohromadě a nezáleží na věku, i když je jasné, že držíme hodně při sobě s mladými,“ srovnává Krejčí.

Právě ústřední postava dramatického finále se Španělskem je kápem mladých pušek. „Láďa je z nás nejzkušenější, je stabilním členem áčka. Líčil nám, že s nástupem nového realizačního týmu se atmosféra v týmu uvolnila. Poznali jsme to sami. Cítili jsme se tam výborně, došlo i na legrácky,“ líčí Hybš.

Frýdek junior, Jánoš junior, druhý Brabec...

Díky mladíkům také ožívají známá jména. Frýdek je synem známého záložníka, který býval dvorním nahrávačem letenského kanonýra Siegla. „Táta mě chválí málokdy. Spíš poukazuje na to, co jsem v zápase udělal špatně,“ usmívá se Martin junior.

Jeho kolega z obrany je zase synem tragicky zesnulého brankáře Zdeňka Jánoše. „Mrzí mě, že táta nevidí, kam jsem se dostal. Posun z béčka do áčka je velký skok. Najednou poznáváme top hráče, kteří působili v zahraničí ve velkých klubech. Je to vysoká škola, právě po boku takových fotbalistů můžeme nejvíc růst,“ cení si Adam.

Díky kapitánovi stříbrné devatenáctky má Sparta po zkušeném Erichovi i druhého Brabce, také stopera. „Hrozně bych si přál, zůstat na jaře v áčku. Spíše však cítím, že můj hlavní úkol je udržet béčko ve druhé lize,“ uvědomuje si Jakub.

Další šance přijde v létě

Hybš s Julišem se už do béčka vrátili. „Jsme mladí, všechno ještě máme před sebou. Snad bude šance zase v příští přípravě. Byl jsem s áčkem sice jen tři týdny, ale i to pro mě byla velká zkušenost a motivace do další práce,“ ujišťuje krajní obránce Hybš.

Také on na „tátu“ Hřebíka hodně spoléhá, stejně jako ostatní mladíci. „Nemám zkušenosti, jakou šanci měli mladí kluci v áčku za pana Chovance. Očekávám však, že teď to pro nás bude určitě lepší. Pan Hřebík nás zná z reprezentace, bude na nás dohlížet i v béčku. Předpokládám, že třeba Jany či Frýďas příležitost už teď na jaře dostanou,“ poukazuje Hybš.

A to měl Hřebík na šampionátu v Rumunsku také obránce Romana Poloma, který je ve sparťanském béčku, či útočníka Jiřího Skaláka hostujícího teď ve slovenském Ružomberoku.

Reklama