Hlavní obsah

Nachystat se na Raúla? To nejde, ví Procházka, který se před Schalke vrátil domů

Napodruhé fotbalová Plzeň licitovat nemohla, protože za dopujícího hříšníka Bystroně prostě do stoperské dvojice zkušeného obránce potřebovala. Proto vysázela Mladé Boleslavi osm miliónů a přivedla zpátky hráče, který v jejích barvách vyrůstal, ale poslední čtyři a půl sezóny kopal v cizích službách. Na Václavu Procházkovi teď bude, aby investici splatil. V jarní části ligy, hlavně však v pohárové konfrontaci na evropské scéně s bundesligovým Schalke.

Foto: Petr Josek, Reuters

Hvězdy Schalke 04 Raúl Gonzalez a Klaas-Jan Huntelaar (vlevo) v Plzni. Uhlídá je Viktoria?

Článek
Fotogalerie

Co byste si pomyslel, kdyby vám někdo před půl rokem tvrdil, že si zahrajete v plzeňském dresu Evropskou ligu a v duelu se Schalke k tomu?

Klepal bych si na hlavu, protože jsem hrál v Mladé Boleslavi a nic nenasvědčovalo tomu, že Plzeň projeví opětovně zájem a já se v jejím dresu objevím.

Ale asi nelitujete, že vaše kariéra nabrala takovéto obrátky a vy jste se vlastně vrátil tam, kde jste s fotbalem začínal...

Ani trochu. Před necelým půl rokem můj návrat do Plzně ztroskotal, proto jsem byl rád, že nabídka přišla znovu a že se kluby přece jen dohodly. Vždyť já v Plzni vyrůstal a třeba s Davidem Limberským jsem hrál v jejích barvách od žáků...

Připouštěl jste si, že by ani druhý pokus o návrat do Viktorie nemusel vyjít?

Fotbal už je takový, nic bych nenadělal. Záleželo hlavně na domluvě klubů a teprve potom na mě.

Jak se za dobu vašeho působení v Mladé Boleslavi Plzeň proměnila?

Hodně. Dříve se v Plzni hrálo neustále o záchranu, postupovalo se a sestupovalo, zatímco nyní si Viktorka dává rok co rok za cíl účast v evropských pohárech.

Vrátil jste se domů a hned první zápas bude ostrý jako břitva, neboť vyrukujete proti Schalke. Jde z něho strach?

Jsou hodně silní. Hlavně dopředu! Budeme muset podat velmi dobrý výkon, abychom byli zdatným soupeřem.

Hodně silní? Vždyť jejich ofenzívě velí báječný střelec Raúl, góly dává Huntelaar, stejně jako třeba Farfán...

Skvělí fotbalisté, jimž nesmíme dát ve vápně metr volného prostoru. Vždyť třeba Raúl hraje už patnáct let na samém evropském vrcholu a je nejlepším střelcem Ligy mistrů. Huntelaar je zase mladý, oběhá toho daleko víc, navíc operuje na hrotu útoku, takže víc soubojů mě čeká zřejmě s ním.

Dají se vůbec takoví hráči uhlídat? Dostal jste od trenéra partituru, jak se na ně nachystat a ubránit je?

Dost dobře nevím, zda se na něho může člověk nějak speciálně připravit. Spousta klubů a hráčů už to zkoušela, ale stejně nepochodila.

A teď proti němu vy, který jste ve stoperské dvojici s Čišovským neodehrál ani jeden soutěžní zápas...

Měli jsme v přípravě dost času, abychom si na sebe zvykli, neboť jsme spolu odehráli v přípravě prakticky všechny zápasy. Návyky, které každý z nás má, jsme měli možnost poznat hlavně během soustředění na Kypru dostatečně, takže v tom by problém být neměl. Vím, že se Marián zapojuje často do útočení a vyráží dopředu, takže na mě bude, abych ho zajišťoval.

Takže Raúla, Huntelaara či třeba Farfána uhlídáte?

Myslím, že to zvládneme. Nesmíme jim poskytnout prostor, musíme chodit do soubojů včas a být v nich důrazní. V domácím duelu se Schalke bude důležité vstřelit branku, ještě důležitější však bude žádnou nedostat.

Reklama

Související témata: