Hlavní obsah

Podobné díry v naší obraně by měly na Schalke tragické následky, ví moc dobře kouč Vrba

Přestřelka to byla na teplických Stínadlech hodně divoká, pro mistrovskou Plzeň však nakonec vítězná. A před čtvrteční pohárovou odvetou Evropské ligy v Gelsenkirchenu hlavně hodně povzbudivá, neboť v Teplicích třikrát prohrávala, aby přesto nakonec skóre otočila a důležité tři body odvezla. „Ale chyby v naší defenzivě byly tragické,“ neodpustil si výtku do vlastních řad trenér obhájce titulu Pavel Vrba.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plzeňský kouč Pavel Vrba se v Teplicích střídavě rozčiloval a jásal.

Článek

Teplice jste sice na jejich hřišti přestříleli, ale před cestou do Gelsenkirchenu vaše obrana hořela, až to hezké nebylo...

Podobné chyby by pro nás měly v Gelsenkirchenu skutečně tragické následky, protože těžko můžeme počítat s tím, že bychom měli tolik štěstí a skóre otočili. Jenže my na Schalke nebudeme hrát tak útočně a otevřeně jako v Teplicích, vsadíme naopak na zajištěnou obranu a zhuštěný střed hřiště.

Přesto budete muset defenzivu podstatně zlepšit, neboť Raúl, Huntellaar či Farfán by vás za podobné minely zle vytrestali.

Samozřejmě, díry jsme měli v obraně skutečně tragické, takže na toto téma si s hráči promluvím. Vždyť dva góly jsme inkasovali po hrubých chybách při rozehrávce a po střele, kterou měli hráči zblokovat. Ale my v Teplicích potřebovali vyhrát, takže proto jsme hráli tak otevřeně a ofenzivně.

Z Teplic jste sice odvezli tři body, jenže soupeři figurující v ligové tabulce před vámi bodovali také. Je ještě reálné manko stáhnout?

Bodový zásek jsme si způsobili už na podzim a je hodně velký. Zvláště, když Sparta i Liberec dál prokazují svou kvalitu. My se proto musíme koncentrovat na boj o třetí příčku, odkud také cesta do pohárové Evropy vede, nebo na vítězství v Českém poháru.

Kudy se vám zdá cesta snazší? Po domácí ligové scéně?

To ani omylem, protože každý zápas pro nás je a bude těžký. Ten teplický toho byl dokladem, protože jsme se na vítězství strašně nadřeli. Fotbalovou kvalitu však pořád máme, i když není snadné nahradit Jiráčka a teď i Petrželu. Ale to je úděl všech českých klubů.

Nepřemýšlel jste v teplické generálce, že byste ze sestavy vynechal Horvátha, jenž je pro odvetu v Gelsenkirchenu nepoužitelný, a postavil sestavu na Schalke?

Nemůžeme zkoušet na ligové scéně, protože potřebujeme uhrát výsledky, které nám zaručí pohárové příčky. Alternativu za Horvátha nachystanou máme a v přípravě jsme si ji vyzkoušeli.

A co alternativa za Petrželu, který v jarní ligové premiéře absentoval?

Má oteklý nerv v koleně a šetřil jsem ho záměrně, aby byl k dispozici na Schalke. Ostatně už v prvním domácím zápase se Schalke jsem ho po sedmdesáti minutách střídal, aby se jeho stav nezhoršil. Ve čtvrtek by však měl být k dispozici.

Během teplického zápasu jste na sebe s domácím koučem Radou ze svých obdélníků doráželi a vzájemně laškovali. Nějaký problém?

Nic mezi námi nebylo, on se jen ptal, zda s ním mám nějaký problém. Samozřejmě že nemám, protože spolu vycházíme velice dobře a doufám, že i po teplickém zápase dál vycházet budeme.

Reklama