Hlavní obsah

Nikdo nemá místo pod penzí, tvrdí Šilhavý o základní jedenáctce Liberce

LIBEREC

Jako by se ve fotbalovém Liberci zastavil čas. Ale nikdo z trenérů, hráčů ani fanoušků si na to nestěžuje. A to proto, že hráčský kádr z podzimu zůstal prakticky nezměněn, takže se dá říci, že právě zachování dosud kvalitní a tím pádem i úspěšné sestavy je největší devizou Slovanu pro jarní boje.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jaroslav Šilhavý, trenér Liberce

Článek

„Spoléháme na sehranou základní jedenáctku, ale nikdo pevné místo pod penzí nemá,“ tvrdí trenér Jaroslav Šilhavý, jenž zatím odvádí pod Ještědem výbornou práci.

Ale odmítá, že by se v případě současného Slovanu a jeho stabilního složení jednalo o raritu. „Když jsem ještě hrál ligu, tak se moc nepřestupovalo. A některé kádry se také neměnily,“ usmívá se kouč, který je zároveň držitelem stávajícího rekordu v počtu odehraných zápasů v nejvyšší soutěži.

Zároveň uznává, že nyní je jiná doba. „Po stadiónech jezdí spousta skautů, což dříve tolik nebývalo. Zájem o hráče je veliký. Jak jsem měl možnost slyšet od vedení, i naši klíčoví fotbalisté byli v hledáčku, ale nějakým způsobem odchody nedopadly. Já jsem jako trenér za to rád,“ netají Šilhavý.

„I našemu managementu se líbí, že předvádíme útočný fotbal, dáváme góly a jsme nahoře v tabulce. Zima se nesla v duchu: pokud chceme udělat úspěch, tak necháme mužstvo pohromadě. To byl asi náhled vedení. Vnímám to ale pořád stejně, fotbal je o každodenní práci. Naštěstí se nám daří a věřím, že to může pokračovat,“ přemítá trenér.

O titul se nehlásí. Zatím

A ochotně zopakuje největší liberecká pozitiva. „Vydařily se nám příchody Rabušice a Šurala, kluků z Brna. Oživili jsme Tomáše Janů, který letos oslaví devětatřicáté narozeniny. Posunuli jsme Honzu Nezmara z útoku dozadu na stopera. Krajní beci Gebre Selassie s Fleišmanem jsou svým pojetí skoro útočníci, takže s trochou nadsázky hrajeme na jednoho obránce,“ líčí Šilhavý s úsměvem.

A přidává poznatek z toho, jak se mu pracuje v Liberci. „Nedávno při vyhlášení nejlepších sportovců Liberecka se mě tam ptali, jestli cítím satisfakci, že jako bývalý stoper a trenér týmů z konce tabulky, vedu jeden z nejofenzivnějších celků ligy. Tak jsem řekl, že v žácích jsem dal jednou jedenáct gólů za zápas. Začínal jsem jako útočník a nikdy jsem netíhnul k tomu, aby moje mužstva hrála jen defenzivně. Zvlášť v Liberci by to vzhledem k útočné síle hráčů ani nešlo,“ zdůrazňuje kouč.

Když slyší slovo titul, odpovídá jednoznačně: „V tuto chvíli se o něj nehlásíme. Mým snem je, abych přivedl Slovan na jaře do evropských pohárů. A k tomu přidejte pár teček. Někdo třeba míní, že se držíme příliš při zdi, ale až nadcházející dva měsíce ukážou, jak to tom opravdu jsme,“ uzavírá Šilhavý.

Reklama

Související témata: