Hlavní obsah

Uplácení plzeňských fotbalistů prý viděla kamera

PRAHA

Tři čtvrtě miliónu korun převzal podle Večerníku Praha nejmenovaný plzeňský fotbalista minulé pondělí krátce poté, co jeho tým prohrál v dohrávce 21. kola první ligy s Baníkem Ostrava 1:2. List cituje anonymní zdroj z policie, která hráče náhodou natočila na video v plzeňské restauraci U Maxima, kde monitorovala podle všeho činnost drogových dealerů.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Plzeň zřejmě nehraje v lize úplně fér

Článek

Kvůli údajnému úmyslnému vypuštění zápasu s Ostravou vedení západočeského klubu v úterý vyřadilo z kádru kapitána Milana Bartesku a dalšího záložníka Martina Švejnohu. O důvodu přeřazení hráčů do "béčka" promluvil sám Barteska, funkcionáři Viktorie odmítli toto rozhodnutí komentovat.

Obst má z toho těžkou hlavu

O videozáznamu už se dozvěděli neoficiální cestou i představitelé fotbalového svazu. "Pokud podobná nahrávka existuje a uplácení by se prokázalo, byla by to aféra jako hrom. Jestli je to pravda, byla by to pro český fotbal rána do vazu. Zvlášť teď před evropským šampionátem," řekl Večerníku Praha předseda svazu Jan Obst.

.:ANKETA:
Co si myslíte o údajném uplácení Plzně? Hlasujte na konci článku

"Pokud se korupce skutečně prokáže, budeme postupovat nekompromisně. Pokuta, odebrání tří až dvanácti bodů, vyloučení ze soutěže - to všechno obsahuje sazebník fotbalových trestů," dodal Obst.

Fotbalisté měli být čtyři

Podle policejního zdroje citovaného v listu je na záznamu zřetelně vidět, jak jeden z plzeňských fotbalistů přebírá 750 tisíc korun v hotovosti. Další tři hráči prý transakci v restauraci sledovali. Jména fotbalistů policie tají.

Barteska i Švejnoha po vyhazovu z prvoligového týmu popřeli, že by se snažili výsledek zápasu s Ostravou ovlivnit. Baník na půdě mužstva ohroženého sestupem zvítězil 2:1 a v současnosti po odehrání dalšího kola vede tabulku o šest bodů před pražskou Slavií.

Nahrávku chce vidět disciplinárka

Zástupci ostravského klubu odmítli, že by zápas zmanipulovali uplacením plzeňských opor. "Vše je to výmysl, který chce Baník poškodit. Vylučuji, že by k něčemu došlo," citoval Večerník Praha předsedu dozorčí rady Baníku Vojtěcha Flégla.

Videonahrávka z plzeňské restaurace byla údajně odeslána na Policejní prezidium. Podle jeho mluvčího Zdeňka Zelenky se útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality případem zatím nezabývá. První kroky však už chystají na fotbalovém svazu. "Zkusíme si od policie vyžádat videokazetu," řekl Večerníku Praha šéf disciplinární komise Alexander Károlyi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.