Hlavní obsah

Spartu převezme Straka, má ji vytáhnout na druhé místo

PRAHA

Nového kouče našla fotbalová Sparta v Teplicích. Letenskou nabídku vést tým v posledních sedmi ligových utkáních přijal dosavadní trenér Severočechů František Straka. Již v úterý bude představen v kabině Sparty, cílem je vybojovat druhou příčku a tím možnost vybojovat Ligu mistrů.

Článek

"Taková nabídka se neodmítá," nerozpakoval se Straka dlouho. "Strávil jsem ve Spartě spoustu let, nyní cítím příležitost klubu pomoci," řekl pro TV Prima po ligovém utkání Teplic v Liberci.

Strakovi nabídl Košťál vést Letenské pouze v příštích sedmi utkáních, které uzavřou letošní ligový ročník. O jeho dalším působení v metropoli se rozhodne po skončení soutěže. Podle šéfa Sparty Vlastimila Košťála ale druhé místo v lize není podmínkou trenérova setrvání ve funkci.

Oblíbené Německo

Straka prožil jako hráč ve Spartě skvělé roky, v 80. letech získal čtyři mistrovské tituly, tvořil stoperskou dvojici s Jozefem Chovancem. Letnou opustil v roce 1988, kdy odešel do Německa. Tam hájil barvy Mönchengladbachu, Rostocku a Wuppertalu.

Německo si oblíbil. Dodnes bydlí v Kolíně nad Rýnem, do řeči se mu občas připlete německé slovíčko a netají se touhou jednou převzít některý z bundesligových celků.

.:ANKETA:
Vytáhne František Straka Spartu na druhé místo? Hlasujte na konci článku

Teplice převzal Straka v průběhu podzimu 2002, do té doby působil jako asistent Františka Cipra. S minimem trenérských zkušeností dovedl tým do pohárové Evropy, v níž zazářil. Severočeši vyřadili v Poháru UEFA Kaiserslautern a Feyenoord Rotterdam, nestačili až na Celtic Glasgow.

Tvrdost a ctižádost

Nyní už bývalý trenér Teplic je znám jako tvrdý a ctižádostivý kouč. Právě to by mohlo být podle řady expertů lékem na aktuální neduhy Sparty. Vedle Straky byli ve hře i Zdeněk Ščasný, který ale v neděli ráno odmítl, Miroslav Beránek, který se ale již dříve nechal slyšet, že nechce přebírat tým v rozehrané sezóně, dalším adeptem pak byl i Jozef Jarabinský.

Sparta odvolala trenéra Kotrbu po sobotní porážce 0:2 se Synotem, po níž zároveň následoval sesun na čtvrtou příčku. Letenští ztrácejí na vedoucí Baník deset bodů a vedení již vyhlásilo, že se tým musí soustředit na zisk alespoň druhého místa, zajišťující možnost bojovat o Ligu mistrů.

Reklama

Související témata: