Hlavní obsah

Spartu prý chce thajský premiér

PRAHA

Mezi zájemci o fotbalovou Spartu figuruje podle týdeníku Euro i thajský premiér Tchaksin Šinavatra. Miliardář, jehož bohatství plyne především z telekomunikací, se už delší dobu pokouší investovat do fotbalu v Evropě.

Článek

Po zatím neúspěšné snaze proniknout do FC Liverpool a Juventusu Turín si prý vyhlédl Spartu, uvádí z tohoto zdroje ČTK.

S PPF Košťál jedná

Prezident Sparty Vlastimil Košťál potvrdil, že nejúspěšnější český klub je na prodej. "Vše je na prodej, ale to neznamená, že se to musí prodat. Spartu si ceníme přibližně na jednu miliardu. Je oddlužená a jen řádně splácí úvěr 230 miliónů za tréninkové centrum na Strahově," řekl už koncem března Vlastimil Košťál. O dalších zájemcích však hovořit nechce, protože jej váže dohoda o mlčenlivosti.

Potvrdil také, že vedle finanční skupiny PPF, s níž už několikrát jednal, jsou ve hře ještě další zájemci. "Jeden je z Česka, jeden působí tak říkající celosvětově, jeden je z Asie a jeden z východní Evropy. Jedna makléřská firma v Londýně analyzuje zájemce a přibližně v polovině dubna by mohla nabídnout informace pro výběr zájemce," konstatoval Košťál.

Druhou variantou je, že si Spartu ponechá současný majoritní vlastník akcií doktor Diekmann, který vlastní i vydavatelství Vltava-LabePress. "Museli bychom vypracovat nový pětiletý plán, ten stávající, s nímž jsme na Letnou přišli v roce 1999, byl naplněn," dodal Košťál.

"Jde nám o majitele, který by Spartu posunul dál a mohl udržet kádr pohromadě, a ještě posílit. Současný majitel by musel dál jít cestou prodeje jednoho až dvou hráčů za rok," uvedl Košťál s tím, že v každém případě Sparta a hráči s příchodem nového majitele tratit nebudou. "Mohou si jen polepšit," zdůraznil prezident klubu.

Také Sekyra Group

Týdeník Euro rovněž uvedl, že vedle PPF je dalším českým zájemcem developerská skupina Sekyra Group, která chystá výstavbu velkého kancelářského komplexu v Praze-Modřanech. Před čtyřmi lety se neúspěšně pokusila ovládnout tehdy největší českou stavební firmu IPS. Skupina podle dostupných informací disponuje ročním investičním objemem dvě miliardy korun.

Košťál také uvedl, že subjekty, s nimiž jednal, mají zájem, aby ve Spartě zůstal, což on akceptuje. "Chci ve fotbale zůstat," řekl Košťál, jenž už oznámil kandidaturu na předsedu ČMFS, který bude volen na valné hromadě v červnu roku 2005. Pod Košťálovým vedením byl například za téměř půl miliardy korun prodán Tomáš Rosický do Dortmundu, umořen obrovský dluh ještě po Petru Machovi. Klub se také úspěšně prezentoval v Lize mistrů.

Reklama

Související témata: