Hlavní obsah

Rozhodčí dostali flastr za výkon na Letné

PRAHA

Fotbalový rozhodčí Josef Dvořáček si za svůj výkon v pondělním prvoligovém derby Sparta - Žižkov nezapíská v žádné soutěži až do konce jarní sezóny, jeho asistent Petr Kašný dokonce nadobro vypadl z listiny rozhodčích pro obě profesionální soutěže. Po zasedání komise rozhodčích to oznámil její šéf Milan Brabec.

Článek

Kašný neodmával Junův ofsajd, po němž dal sparťanský útočník gól. Dvořáček odpískal penaltu za údajný faul Buryána na Štajnera, ale neviděl penaltový zákrok Pižanowského na Juna. Navíc nařídil druhou penaltu za diskutabilní ruku.

"Zmíněné chyby byly katastrofální a vrhly negativní stín na jinak solidní jarní výkony kolegů. Bohužel bez chyb to asi nepůjde, i rozhodčí jsou jen lidé. My však v komisi posuzujeme i přístup sudích a způsob řízení zápasu, zda není tendenční. Kašný udělal hned několik chyb, jimiž poškodil Žižkov," vysvětlil Právu Brabec.

K "drobným" chybám zřejmě patřil neuznaný gól Štajnera v Českých Budějovicích, neuznaná trefa plzeňského Siegla v duelu s Libercem, naopak uznaný gól Žižkova z ofsajdu v Teplicích a tendenční řízení sudího Čuřína v duelu Jablonce se Žižkovem, které vedlo k vyrovnání Pražanů.

.:ANKETA:
Ovlivnili rozhodčí zápas mezi Spartou a Žižkovem? Hlasujte na konci článku

Sudí Vidlák zase neviděl penaltový zákrok sparťana Abandy na příbramského Jendruščáka a když penalta za ruku Klimpla na Letné byla přísná, proč nebyla stejně přísná za ruku zlínského Janíčka, kterou zblízka trefil Kuka a dal z penalty gól.

Chyb sudích, hlavně asistentů, na jaře až příliš, ale metr jejich posuzování rozdílný. Trochu to zavání tím, že Žižkovu se nesmí ublížit, zatímco vše v jeho prospěch je takřka čisté. Kolik tendenčních rozhodnutí ve prospěch Viktorie učinili sudí na jeho trávníku. Soupeři by mohli vyprávět.

S tím ale Brabec nesouhlasí... "Musíme rozlišovat situace, za nichž k chybám dojde. Je mnohem obtížnější posoudit například ofsajd, když jsou hráči v pohybu a jde doslova o centimetry, než statickou situaci, v níž byl Jun na Letné. Podobné to je i s penaltami za ruce. Nikdo z chybujících neušel potrestání, ale skutečně musíme posuzovat závažnost situace i míru viny sudího a především jeho celkový přístup k zápasu," zdůraznil šéf rozhodčích.

Reklama