Hlavní obsah

Aféra: státní zástupce rozhodl o stížnostech, ale tají jak

KROMĚŘÍŽ

Okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec v pondělí rozhodl o stížnostech proti zahájení trestního stíhání rozhodčích a jednoho funkcionáře obviněných v souvislosti s korupční fotbalovou aférou kolem FC Synot Staré Město.

Článek

Pukovec, kterému byl nad trestním stíháním přidělen dozor, to Právu sdělil s tím, že dokud obsah jeho rozhodnutí neobdrží obhájci obviněných, nebude o svých závěrech novináře informovat.

Stížnosti proti zahájení trestního stíhání ve věci přislíbení úplatku podali prostřednictvím svých obhájců nejprve bývalý sportovní ředitel FC Synot Jaroslav Hastík a rozhodčí Václav Zejda a Stanislav Hruška, později pak i sudí Jaromír Hlaváč, Bohuslav Krátký a Josef Dvořáček.

Podle slov Pukovce se na případu nadále v plném rozsahu pracuje a vyhodnocují se důkazy, které byly pro policii doplněny o materiály vyžádané z Českomoravského fotbalového svazu.

Z toho by mohla vyplývat úvaha, že stížnostem státní zástupce nevyhověl. "Nemohu ovlivnit, jak budete věc komentovat. Pro mě ale platí zásada, že o výsledku mého rozhodování se musí nejprve dovědět obvinění nebo jejich obhájci. Dnes jsme jim rozhodnutí posílali poštou, do pátku budu vědět, zda si zásilky převzali, pak teprve mohu veřejně informovat," uvedl Pukovec.

Důvody pro vazbu nebyly

Státní zástupce potvrdil, že trestní stíhání je dále vedeno u všech obviněných na svobodě, protože nebyly shledány důvody k uvalení vazby. Jak již Pukovec dříve vysvětlil, trestní stíhání je vedeno pro přislíbení úplatku, protože již ten, kdo přijme nebo si dá slíbit úplatek, naplňuje skutkovou podstatu trestného činu.

Veškeré vyšetřování a důkazní materiály jsou vedeny v režimu utajovaných skutečností, což má zabránit úniku informací.

Začátkem minulého týdne Pukovec sdělil, že stanovil dvouměsíční lhůtu, v níž by v součinnosti s ním měla policie důkazní materiály vyhodnotit a následně odtajnit.

Reklama