Hlavní obsah

Disciplinárka odročila kauzu Synot o týden

PRAHA

Ještě týden si veřejnost musí počkat na definitivní vyřešení kauzy fotbalového klubu 1. FC Synot, který měl uplácet rozhodčí v první lize. Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu ve čtvrtek definitivní ortel nevynesla a uzavření celého případu odročila na příští pátek.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Hastík (vlevo) a Josef Dvořáček po jednání Disciplinární komise ČMFS.

Článek
Fotogalerie

"Potřebujeme si ještě ověřit některé skutečnosti," vysvětlil šéf  disciplinární komise Alexander Károlyi. Vyjádřil přesvědčení, že za týden bude celý případ kompletně uzavřen: "Pokud nenastanou specifické okolnosti, je to velmi pravděpodobné. Státním zástupcem bude případ Synotu k poslednímu červnovému dnu uzavřen a další obvinění by už neměla padnout."

Z devíti předvolaných byli včera na Strahově zasedání komise přítomni jen bývalí funkcionáři Synotu Hastík a Štefanko, dále pak rozhodčí Řehoř a Dvořáček.

Řehoř promluvil

Další komisí pozvaní se nedostavili, přičemž Valenta (bývalý šéf Synotu), delegát Spišiak a sudí Cichý s Krátkým se omluvili, rozhodčí Hlaváč nikoli. "Řehoř neodmítl vypovídat. Narozdíl od kolegů spolupracoval. Jaroslav Hastík odpovídal na otázky jen obecně," uvedl Károlyi.

Samotný Petr Řehoř vyjádřil přesvědčení, že jeho jméno bude očištěno: "Nevím přesně, jaké důkazy komise obdržela od policie. Ale mně nikdo nikdy žádný úplatek nenabídl," tvrdil Řehoř. "Celou situaci dost dobře nechápu, je to velký nápor na psychiku. Tlaku je navíc vystavena i rodina a přátelé," uvedl obviněný sudí. Případného trestu se nebojí. "Necítím se vinen. Navíc mohu být i bez fotbalu," prohlásil Řehoř na závěr.

"Podle mého názoru nejsou důkazy takové, aby vedly k závěrům o vině," uvedl stroze Vladimír Kristýn, právní zástupce rozhodčího Dvořáčka, který odmítl celou záležitost komentovat.

Předvolán i Zerzáň

Komise na páteční (2. 7.) zasedání předvolala znovu Hastíka, Řehoře, Dvořáčka, Cichého, Štefanka, Valentu a nově Jiřího Zerzáně coby nejvyššího zástupce 1. FC Synot. Klubu hrozí trest od finanční pokuty půl miliónu korun přes odebrání bodů v novém ligovém ročníku až po vyloučení z profesionálních soutěží. Sudí mohou být potrestáni zákazem výkonu funkce v soutěžích ČMFS až na dva roky.

Právě k tomuto trestu sáhla disciplinární komise při minulém zasedání v případě kvarteta rozhodčích Zejda, Hlaváč, Krátký a Hruška. Vyjma Krátkého se zbývající potrestaní odvolali. Hlaváčovi nově za nerespektování předvolání ke včerejšímu jednání hrozí trest na další dva roky.

Reklama