Hlavní obsah

Milosti potrestaným sudím fotbalu škodí

PRAHA

Český fotbal se pohybuje v podivném začarovaném kruhu. Na jedné straně úspěch reprezentace na ME, na druhé úplatkářská aféra, jaká nemá v jeho historii obdoby. Druhá skutečnost pak poškozuje dobré jméno českého fotbalu v očích veřejnosti a v zahraničí. Jestliže se chce český fotbal očistit od podezření a úplatků, pak milosti dvěma potrestaným sudím mu spíš škodí.

Foto: internet

Omilostnění podezřelých rozhodčích fotbalu škodí

Článek

Disciplinární řád má pevně stanovené mantinely maximální výše trestů, které lze udělit. Mnohým se zdají nízké, ale fotbal je sport, ČMFS občanským sdružením a má logicky jiné normy, než trestní právo a zákony republiky, které však musí ctít. To také činí, ale musí odpovídat i dalším vnitřním svazovým normám, jako je například soutěžní řád. Nelze proto čekat, až orgány v trestním řízení a soudy uzavřou úplatkářské aféry, ať tak či onak. To by se liga nemusela hrát třeba dva roky, protože by nebylo jasné, kdo ji hrát bude a kdo vzhledem k prokázaným proviněním nikoliv. Tato představa je zcela absurdní.

Pravá ruka neví, co dělá levá

Disciplinární komise proto po prostudování všech dostupných materiálů postupuje podle řádů, které si fotbal sám stanovil a měl by ctít. Vždyť z jeho nejvyšších míst i z hnutí a klubů zaznívají neustále hlasy, že se chce fotbal očistit, protože jinak by ubližoval sám sobě. Když už disciplinárka viníky potrestá, přijde šok ze strany odvolací a revizní komise v podobě omilostnění dvou sudích.

Důkazy, které se jevily disciplinární komisi jako jasné, se té odvolací zdají jako dostatečně neprůkazné. I když jsou obě komise zcela nezávislé, navenek to dělá dojem, že pravá ruka ve fotbale neví, co dělá levá. Rozdílná rozhodnutí rozhodně nesvědčí o nezávislosti, ale spíš neznalosti fotbalových norem.

Slabé argumenty

Předseda odvolací a revizní komise ČMFS Jiří Volný argumentoval po omilostnění rozhodčích Dvořáčka a Slováka Cichého tím, že důkazy nejsou tak silné, aby byly potrestáni první zákazem činnosti na jeden rok a pokutou 50 000 korun a druhý zákazem činnosti v českých soutěžích na dva roky. Ve svém prohlášení tvrdil, že v komisi jsou znalci trestního práva. To je sice chvályhodné, ale chybějí v ní odborníci na fotbalové právo s minimální disciplinární praxí. A to je v případě řešení kauz z hlediska fotbalu to podstatné.

Navíc je trochu s podivem, že Dvořáček, který byl potrestán až 2. července, zaplatil pokutu, protože ta nemá na z pohledu odvolání odkladný charakter, zatímco ostatní potrestaní čeští kolegové - Krátký, Hruška, Hlaváč a Zejda -potrestaní už 28. května, pokutu ve výši 100 tisíc korun dosud nezaplatili. V případě kladného vyřízení odvolání je totiž částka vrácena. Dvořáček dostane svých padesát tisíc korun zpět.

Rozhodnutí odvolací a revizní komise je totiž konečné. Působí to dojmem, že Dvořáček zaplatil včas proto, aby jeho případ, na rozdíl od ostatních sudích, mohla odvolací komise co nejdříve projednat, a on se mohl v případě omilostnění dostat ještě na novou listinu rozhodčích pro profesionální soutěže a udržel se na listině sudích FIFA. Nepochybně jde jen o náhodu a poctivý přístup sudího.

Rozhodne výkonný výbor

Předseda ČMFS Jan Obst byl rozhodnutím odvolací a revizní komise překvapen, ale jak řekl Právu, plně ho ctí, protože se jedná o nezávislý orgán. Přiznal však, že osobně očekával potvrzení trestů. Obdobně reagovali i někteří další vedoucí svazoví činovníci. Rozhodnutí Volného komise totiž nekoresponduje se slovy o snaze očistit fotbal a potrestat ty, kteří poškozují jakýmkoliv způsobem jeho dobré jméno.

I když rozhodnutí odvolačky je konečné, ani omilostnění však neznamená, že by musel Dvořáček v příštím ročníku řídit první nebo druhou ligu. I když by se objevil na nové listině, ta musí projít schvalovacím řízením na výkonném výboru ČMFS. A pokud jeho členové myslí svoje slova o očistě fotbalu vážně, pak by neměl projít. Zůstal by tak k dispozici pro řízení soutěží na Moravě. Ze strany Slovenského fotbalového svazu, pokud bude výměna sudích pokračovat, by asi nebylo rozumné, vysílat do Čech Cichého.

Vymyšlená aféra...

Odvolací a revizní komise bude projednávat i další případy potrestaných sudích. Můžeme se dočkat dalších milostí. Má na to právo. Pak ale zřejmě mnozí lidé dojdou k názoru, že se vlastně nic ve fotbale nestalo, celá aféra o uplácení byla zřejmě vymyšlená... Možná šlo o boj mocenských skupin ve fotbale...

Nevím, jak se ale budou členové odvolací a revizní komise tvářit, pokud orgány činné v trestním řízení a posléze soudy shledají zmíněné rozhodčí vinnými a odsoudí je...Zřejmě i oni budou muset přiznat, že se mýlili, když rozhodli v rozporu s platným disciplinárním řádem. Jenže to už může být také pro fotbal hodně pozdě.

Reklama