Hlavní obsah

Poborský: Nenastal čas, abych končil

PRAHA

Fotbalový záložník Karel Poborský se v úterý upsal na další rok Spartě Praha. Po vydařeném mistrovství Evropy v Portugalsku, kde patřil dvaatřicetiletý rodák z Jindřichova Hradce k hvězdám českého týmu, si přitom mohl vybírat z mnoha nabídek garantujících mu v mnoha případech pohádkové příjmy.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Karel Poborský prodloužil smlouvu s pražskou Spartou.

Článek
Fotogalerie

"Ve Spartě jsem si během dvou minulých sezón vybudoval jméno a pozici, kterou bych jinde neměl. Vlastně bylo mojí prioritou, domluvit se tady. Proto mě potěšilo, že jednání nových majitelů klubu bylo konkrétní a velmi korektní," řekl Poborský.

Už dříve přiznal, že myslí na ukončení aktivní kariéry. "Otázkou bylo jestli budu pokračovat. Poradil jsem se s manažerem i rodinou a usoudil, že ještě nenastal čas, abych končil," vysvětlil.

Kontrakt je výjimečný

Nabídku Sparty si vybral, ač měl spoustu dalších možností. "Měl jsem nabídky z celé Evropy, rozhodně bylo z čeho vybírat. Jako poslední se ozval Inter Milán," líčil borec, který do Sparty přišel v létě 2002 z Lazia Řím. "Nechci aby to znělo divně, ale nejsem při svém rozhodování až tak závislý na penězích. Pro mě je důležitý chod rodiny a zázemí. Bez toho by můj fotbal nebyl takový," přidal jeden z dalších důvodů svého rozhodnutí.

To byl důležitý faktor při zamítnutí pohádkové nabídky z Kataru, kde měl Poborský údajně brát pět miliónů měsíčně. "Do takového dobrodružství bych nešel," usmál se záložník, jehož nový kontrakt mu prý zaručuje dva milióny měsíčně. Místopředseda představenstva Sparty Daniel Křetínský tuhle informaci ani nepotvrdil, ani nevyvrátil: "Na české poměry je to kontrakt výjimečný a proti tomu minulému rozhodně lepší." V minulé sezóně byl Poborského plat milión korun měsíčně.

MS v Německu neřeší

Přestože byl Poborský po ME na dovolené, sledoval přestupové dění ve Spartě velmi pozorně. "Byl jsem v zahraničí a novinám jsem se záměrně vyhýbal, ale i tak dobře vím, že nové vedení jasně ukázalo současnými nákupy své plány. Doplnili jsme tým na místech, která nás v minulosti bolela. Kvalita rozhodně půjde nahoru," pevně doufá odchovanec Jiskry Třeboň, který během své kariéry prošel také Českými Budějovicemi, Viktorií Žižkov, Slavií Praha, Manchesterem United a Benfikou Lisabon.

K nové sezóně vzhlíží Poborský s velkým očekáváním. "Každý rok má Sparta nejvyšší cíle. I to je důvod, proč se mi tady líbí. Každý zápas musíme vyhrávat, jsme pod tlakem a to mě motivuje. Rozhodně chceme uspět v lize, domácím poháru a probojovat se do Ligy mistrů," slibuje zkušený středopolař.

Ten až dosud nasbíral v reprezentačním dresu rekordních 99 startů. "Moje budoucnost v národním dresu ani světový šampionát v Německu za dva roky nehrál při mém rozhodování roli. Je to dost dlouhá doba a kvalifikace je obrovským strašákem. Nikde není psáno, že postoupíme. Každopádně pokud budu mít odpovídající výkony, nominaci nikdy neodmítnu."

Reklama

Související témata: