Hlavní obsah

Košťál: Poborskému jsme přidali, protože ho potřebujeme

PRAHA

Čtyřiadvacet miliónů ročně pro Karla Poborského? Prezident fotbalové Sparty Vlastimil Košťál si je jist, že je to dobrá investice. "Poborského cena šla po Euru hodně nahoru. My jsme ho chtěli, protože dává týmu sílu. Určitě si ty peníze zaslouží," prohlásil. Košťál také věří ve zmoudření fotbalového rebela Jana Šimáka, řekl v rozhovoru pro Právo.

Článek

O Karlu Poborském se hovořilo dlouho. Nakonec zůstal, ale za dvojnásobek toho, co bral před tím, tedy za čtyřiadvacet miliónů korun. Věříte, že se tato investice vyplatí?

Poborský měl mimořádnou sezónu a na mistrovství Evropy se dostal jako nejlepší nahrávač do nejlepší jedenáctky šampionátu. Jeho cena šla hodně nahoru a bylo dost zájemců o jeho služby. Jednání o tom, zda podepíše novou roční smlouvu, nebyla jednoduchá. My jsme chtěli, aby zůstal, protože perfektně zvládá roli kapitána a táhne mužstvo v důležitých zápasech. Dává týmu obrovskou sílu. Poborský má na naše poměry mimořádné podmínky, ale on je také mimořádným hráčem, který si je zaslouží. Přidali jsme mu, protože ho potřebujeme.

Sparta dává šanci Janu Šimákovi, fotbalistovi s problematickou minulostí. Osm měsíců nehrál, když opustil Leverkusen a věnoval se hracím automatům a alkoholu. Nemůže se to opakovat?

Šimák má talent, ale to samo o sobě nestačí. Trenér Straka o něj měl zájem, proto jsme mu dali šanci. Bylo by škoda nechat takový talent padnout.

Jakou roli má v týmu sehrát?

Zatím mu chybí fyzická kondice, proto ani neletěl na Kypr. Trenér ho chce využívat jako žolíka, který půjde na hřiště v průběhu zápasu a dokáže ho zvrátit nebo rozhodnout. Žolík už je v našem fotbale ustáleným pojmem. Záleží na Šimákovi, za jak dlouho dožene tréninkové manko, aby na trávníku vydržel co nejdéle.

Neřekl jste ale, jestli nemáte obavu z jeho dalších úletů...

Šimákova kariéra se zatím ubírala směrem, který bych nazval nebe-peklo. Proto jsme si prověřili, jak na tom teď je. Má novou přítelkyni, žije rozumným životem. Věřím, že zmoudřel a už k ničemu takovému nedojde.

Přesto, máte nějak smluvně ošetřeno, aby nedostal peníze a třeba za pár týdnů zase nezmizel?

Tato rizika jsou z naší strany přiměřeně obchodně ošetřená a zvládnutá. Věřím, že i on si uvědomuje, že taková mimořádná šance už by nikde nemusela přijít. Podle mě si ji zasloužil a snad ji správně využije.

V pondělí jste prodal do portugalského Beira Mar Igora Gluščeviče, který se zdál vzhledem k vysoké smluvní částce kolem 22 miliónů korun neprodejný...

Igor Gluščevič je kvalitní útočník. Poctivě usiloval o základní sestavu, i když se mu to nepodařilo. Nepodával výkony, jaké si přál on i všichni ve Spartě. Nemělo smysl, aby dál seděl na lavičce. Je to rozumný člověk, takže výchozí pozice pro jednání o předčasném ukončení smlouvy byla dobrá. Chce hrát a dokázat své kvality, myslím, že to dokáže a uslyšíme o něm.

Vaší filozofií je prodej minimálně jednoho hráče za velké peníze. Patří do této kategorie Tomáš Hübschman?

Určitě. Částka za něj se blíží stu miliónů, což je má hranice dobrého prodeje. Ani po evropském šampionátu se zatím fotbalový trh příliš nehýbá, ale přestupové okno je otevřené až do konce srpna. Hübschman má v Doněcku mimořádné podmínky a pod vedením trenéra Luceska půjde určitě hodně posílený tým nahoru.

Sparta v létě hodně nakupovala, jak jste spokojen s posilami kromě již zmíněného Šimáka?

Ani český trh se příliš nehnul, ale Sparta pod novými majiteli z firmy J&T získala kvalitní hráče. Velmi dobře se jeví útočník Milan Pacanda a stoper Jiří Koubský. I když s Radkem Hochmeisterem vedle sebe mnoho neodehráli, mají velkou perspektivu. Dobře se jeví na levém okraji obrany i mladý Martin Čech. Někteří hráči přišli na hostování s opcí. Pro mladé hráče není lehké se ve Spartě prosadit do základu, ale měli by být přínosem a pomoci klubu získat zpět mistrovský titul a prosadit se v Lize mistrů.

Plánujete další změny kádru?

Uvažovali jsme ještě o jednom zkušeném hráči do obrany, přece jenom tam máme hodně mladé fotbalisty. Ale nedomnívám se, že takový přestup zrealizujeme. Co se týká odchodů, pokud se podaří dotáhnout jednání o jednom hráči, který však není ze základní sestavy, zřejmě bychom ho uvolnili.

Sparta má dva měsíce nového majitele - J&T. Naplňuje zatím vaše představy o tom, že by měl Spartu posunout zase o krůček dál?

Kritériem pro prodej akcií Sparty nebyla jen cena, ale i záměry a síla, aby klub udržel, i kdyby se ekonomicky nedařilo a mužstvo nepostoupilo do Ligy mistrů. To vše J&T splňuje.

Prý je ale vaše funkce prezidenta dočasná, než se noví majitelé více zorientují...

To se snažili představitelé J&T vyvrátit už mnohokrát. Oni sami chtěli, abych ve funkci zůstal, a já jsem rád přijal. Jedinou dohodu, kterou v tomto směru máme, je, že mě uvolní, pokud bych byl zvolen předsedou Českomoravského fotbalového svazu.

Reklama

Související témata: