Hlavní obsah

Homola rozhodl derby pražských S

PRAHA

Sparťan Jiří Homola se stal hlavní postavou 260. derby mezi pražskými S, které v sobotu v domácím prostředí na Letné vyhrála Sparta 2:0 právě jeho brankami. Obě mužstva do utkání přišla s ofenzivní taktikou, a tak se 15 012 diváků na Letné nenudilo. Na branky si však museli počkat do druhé půle.

Článek

V úvodu měla více ze hry Sparta, ale první vážnou příležitost měl soupeř z Vršovic. Ve 13. minutě Kováč při centru neuhlídal Latku a ten pořádně zaměstnal Blažka. Gólman míč vyrazil a svého zadáka si slovně podal.

Poté několikrát zahrozila Sparta. Ve 22. minutě Bejbl skluzem zastavil Juna, následně Piták v obranném zákroku hlavičkoval nad břevno vlastní branky, což o několik minut později zopakoval Došek.

Velkou příležitost měl v 38. minutě nehlídaný sparťan Urbánek, který se hlavou opřel do centru Pacandy, ale minul. Největší šanci první půle měl na druhé straně Kuka, který vyskočil nejvýše na Adautovu rozehrávku přímého kopu a míč se otřel o sparťanské břevno.

Blažka Kuka hlavou vyzkoušel i na počátku druhé půle. Pak ale přišly chvíle Sparty, kterou posílil Zelenka, jenž střídal bezbarvého Šimáka.

Jun poslal v 63. minutě z pravé strany přesný centr na Homolovu hlavu a stoper ukázal, že je na podzim excelentním kanonýrem.

Fanoušci domácích ještě nestačili vstřebat radost z první branky a už vyskočili ze sedadel podruhé.

Po rohu v 67. minutě se sice nadvakrát podařilo Černému pokusy letenských střelců vyrazit, pak se míč dostal k Homolovi a jeho pravačka byla neomylná. Pro hrdinu dne to byla už pátá trefa v sezoně. Lídr tabulky střelců Pacanda má jen o jeden zásah víc.

Slávisté ještě mohli zápas zdramatizovat. Homola si málem pokazil den, když v šestnáctce stáhl k zemi Kuku a rozhodčí Jára nařídil penaltu. Piták ji ale namířil nad Blažkovu branku a definitivně tím utnul možnost svého mužstva na úspěch. Sparťané pak vítězství kontrolovali a užívali si vytoužený úspěch, při němž Letnou zněla jejich klubová hymna.

Sparta Praha - Slavia Praha 2:0 (0:0)
Branky: 63. a 67. Homola. Rozhodčí: Jára - Vodička, Chytil. ŽK: Čech - Bejbl. Diváci: 15.012.
Sparta: Blažek - Petráš (79. Voříšek), Homola, Kováč, Čech - Poborský, Šimák (46. Zelenka), Sivok, Urbánek - Jun, Pacanda (66. Meduna). Trenér: Straka.
Slavia: Černý - Došek, Holeňák, Bejbl, Rychlík - Piták, Sedláček (73. Fořt), Latka, Zbončák - Adauto (46. Vlček), Kuka. Trenér: Csaplár.

Reklama

Související témata: