Hlavní obsah

Můžeme ovlivnit boj o titul i sestup, ví kouč Dukly Kozel

Kdekdo nad Duklou po jejím postupu do nejvyšší soutěže ohrnoval nos. Dneska nad jejími výkony smekají i původní pochybovači. Žlutý balet z Julisky válí a hraje velmi atraktivní útočný fotbal. Dukla je dávno zachráněná a kolena se jí neroztřesou ani před nejlepšími českými týmy a bez bázně a hany vzala body mistrovi z Plzně i lídrovi z Letné. „Uvědomujeme si, že můžeme hodně ovlivnit boj o titul i záchranu," přiznal kouč Luboš Kozel.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Trenér Dukly Praha Luboš Kozel

Článek

Dukla jako nováček v lize válí. Na jaře ještě neprohrála. Je to pro vás překvapení?

Do jisté míry ano, ale kromě Plzně, kde jsme remizovali, máme na kontě zápasy s mužstvy, která byla hratelná. Těžší zápasy nás teprve čekají.

Hřeje vás víc umístění Dukly v horní polovině tabulky nebo výkony hráčů a chvála za předváděný fotbal?

Jde to ruku v ruce. Když jsme postoupili, řekli jsme si, že budeme pokračovat ve hře, která nám přinesla úspěch ve druhé lize. Ale nemysleli jsme si, že budeme schopní hrát vyrovnané partie s nejlepšími ligovými celky. S tím úzce souvisí složení mužstva, které je vyvážené a konsolidované. Vedle zkušených borců rostou výkony a zdravé sebevědomí mladých. Ti starší možná ani nevěřili, že se do takové vysoké výkonnosti ještě dostanou a mladí netušili, čeho jsou schopní. Tím ale rozhodně nechci říct, že není dál na čem pracovat a co zlepšovat.

Koho považujete za tahouny týmu?

Já bych nemluvil o pár tahounech. My máme v první řadě kvalitní osu. Jistotou je spolehlivý gólman Rada, před ním zkušení stopeři Vorel a Švejdík, uprostřed Gedeon, který výborně pracuje dopředu i dozadu a na hrotu operuje sedmigólový Lietava. A kolem nich hned několik velmi šikovných mladíků, kteří sportovně rostou, především Vrzal, Hanousek, Pázler a Malý.

Uvědomujete si, že svým způsobem máte v rukou boj o titul?

Tento týden jsme o tom mluvili. Doma máme Liberec i Spartu. Ale svým způsobem můžeme promluvit i do boje o záchranu, vždyť hostíme Bohemku, Ostravu a jedeme do Olomouce. Pro nás je důležité, abychom zmíněné zápasy zvládli, bez ohledu na to, o co zmínění soupeři hrají.

Před ligou jste hovořili o jediném cíli - záchraně. Posunul se někam výš, když už jste mimo sestupové nebezpečí?

Je pravda, že se nám podařilo brzy utéct z nebezpečných sestupových vod. Cíl jsme tedy splnili, ale další konkrétní si neklademe. Když se nám bude dál dařit, o což se všichni snažíme, můžeme vystoupat v tabulce ještě výš, kde by nás už vůbec nikdo nečekal. Ale ani kdybychom klesli někam k desáté příčce, nebudeme z toho dělat tragédii. Chceme dál hrát atraktivní fotbal, na který fanoušci přijdou. Třeba čtyřtisícová návštěva se Slavií byla něčím, co na Julisce nebývá často k vidění. Doufáme, že nebyla poslední a lidé budou na Julisku chodit. Cenné pro nás je i to, že už teď máme prostor k přemýšlení nad příští sezónou. Myslím nad možnými změnami v kádru.

Očekáváte, že jich bude hodně?

Věřím, že jich mnoho nebude, ale Hanousek, který už patří Plzni, zřejmě odejde. Na hostování u nás jsou například i Švejdík a Lietava.

Už přemýšlíte, kým je případně nahradíte?

Samozřejmě bude záležet na možnostech klubu. Máme ale také několik hráčů na hostování, třeba šikovného stopera Mikulu v Jihlavě, kanonýr Chigou je v Brně, ve druhé lize jsou i další mladíci a záleží jen na nich, jestli na sebe upozorní a řeknou si o šanci.

Reklama