Hlavní obsah

Straka: Pokud dojde k výprodeji, ve Spartě končím

PRAHA

Každý jiný trenér by po remíze se slavným Manchesterem United zářil štěstím, ne ale ambiciózní kouč Sparty František Straka. S výkony svých svěřenců v úterním zápase Ligy mistrů byl sice spokojen, ale s odstupem času jej mrzí, že nedokázali vyhrát. V rozhovoru pro deník Právo mimojiné uvedl, že by jeho angažmá ve Spartě mohl ukončit výprodej hráčů.

Článek

Jak jste s odstupem několika hodin spokojený s remízou s Manchesterem? Podali jsme dobrý taktický výkon, v tom byla naše síla. Dokázali jsme, že můžeme hrát vyrovnanou partii i s nejlepšími týmy světa. Před utkáním bych remízu bral, ale vzhledem k jeho vývoji jsme měli gól dát. Jednu ze tří velkých šancí jsme měli proměnit. Kdyby je měl Manchester, dal by nám tři branky. Navíc mě zarmoutil rozhodčí, který v sobě nenašel odvahu písknout dvě penalty.

Byl to nejlepší výkon Sparty za vašeho působení na lavičce? Asi ano, ale zůstáváme na zemi. Nebyl totiž bez kazu. V koncovce jsme nebyli dost důrazní a v některých fázích zápasu jsme nekontrolovali hru a zbytečně nakopávali míče. Ukázali jsme však, že tudy vede cesta ke zlepšování. Čeká nás ještě hodně práce.

Má Sparta ještě šanci postoupit ze skupiny? S takovým výkonem, jaký jsme podali v úterý, můžeme něco uhrát v Manchesteru i Lyonu a doma musíme porazit Fenerbahce. Když nastoupí na Old Trafford Rio Ferdinand, Keane a Cristiano Ronaldo vyběhne na trávník od začátku, bude síla Manchesteru až neskutečná. V této soutěži se nyní soustředíme na postup do Poháru UEFA, ten je zcela reálný. Hlavní prioritou sezóny je pro nás domácí liga, kterou chceme vyhrát, a postoupit příští rok přímo do skupiny Ligy mistrů. Do Ostravy jedeme bodovat.

Hra na jednoho útočníka byla záměrem? Určitě, protože jsme potřebovali zahustit střed hřiště a eliminovat krajní prostory, v nichž má Manchester obrovskou sílu. Z bloku jsme chtěli vyrážet do protiútoků právě po stranách hřiště. Vyplatilo se to a sami jsme pak v těchto prostorech byli nebezpeční. Systém musí být během zápasu velice variabilní, mění se, což ukázal i Manchester. Nelze říct, že ho použiji i v dalším utkání v Ostravě, ale třeba ano. To samé hrál Lyon a také s tím uspěl, možná jsme to měli hrát už proti němu.

Překvapivě jste nechal na lavičce Pacandu a Čecha... Pacanda je jiný typ útočníka, Junovi taková role na hrotu vyhovuje víc. Navíc se mi zdál Pacanda unavený až křečovitý, nechal jsem ho odpočinout. To samé platí o Čechovi, kterému chyběly v posledních utkáních důraz a jiskra. Oba táhli mužstvo od začátku sezóny, zákonitě přišla únava.

Zápas s Manchesterem stál hráče obrovské množství sil. Nebudou jim v sobotu na Bazalech chybět? Hráči jich odevzdali v úterním utkání skutečně maximum. Ten zápas byl o fyzické kondici a nesmírně těžkých osobních soubojích. Mnozí si odnesli z boje velké šrámy. Bolesti zad nedovolily ve středu trénovat Blažkovi, podobně jako Voříškovi oteklý kotník a Poborskému lýtko. Uvidíme, jak se situace během týdne vyvine, ale hráči si uvědomují, o co jde, sami chodí k lékaři, rehabilitují.

V režimu těžkých zápasů vůbec není na škodu, když si třeba odlehčíme tatarákem, za což jsem byl kritizován. Na jídelníčku Manchesteru byly před utkáním šlehačka, zmrzliny a další dobroty. Jenom v tom to není. Dva zápasy z těžké série jsme zvládli, zbývají ještě tři. Musíme také víc zapojovat další hráče, potřebuji jich nejméně osmnáct. Když dlouho nehrají, vydrží tak pětasedmdesát minut a logicky je berou křeče.

Kováčovi se daří na místě stopera, výborně hrají i další hráči jako Sivok nebo Jun. Nebojíte se, že v zimě odejdou? Je to skutečně perfektní místo pro Kováče a vytváří dobrou stoperskou dvojici s Homolou. Jeden míče vyváží, rozehrává, druhý je tvrdý a nedá nikomu ani píď místa. Podobně před časem složil trenér Ježek stoperskou dvojici Chovanec - Straka.

Co se týká odchodů, to budu řešit, až to nastane. Může se stát, že bude zájem nejen o ně, ale i o další hráče. Odchody jsou logické, ale pokud by ve Spartě došlo k výprodeji, tak na Letné skončím.

Reklama

Související témata: