Hlavní obsah

Už jsme zachránění, liboval si po výhře v Příbrami Jihočech Cipro

PŘÍBRAM

Kouč Dynama České Budějovice František Cipro ani po vítězství v Teplicích nechtěl přijmout teorii, že 29 bodů na záchranu v Gambrinus lize stačí. Po sobotní výhře v Příbrami přiznal: „Už jsme zachráněni. Nikdo z nejvíce ohrožených nás nemůže dostihnout ani teoreticky.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Českých Budějovic František Cipro

Článek

Proč jste nechtěl uvěřit v záchranu už po výhře v Teplicích?

Věřit jsem v ní chtěl a věřil, ale pořád jsme mohli být předstiženi, byť teoreticky. Já mám rád jistotu a ta přišla po výhře 2:1 v Příbrami.

Jaký to je pocit, když se podaří splnit hlavní úkol sezóny?

Velice příjemný. Kdo to nezažil, neumí si představit, jaký to je stres, neustále sledovat soupeře, jak hráli, jak se dařilo vašemu týmu a počítat, co je třeba k záchraně, že musíte vyhrát, a co by se mohlo stát, když nevyhrajete. Teď už jsme v pohodě a můžeme se věnovat dalším věcem.

Co v Příbrami rozhodlo o výhře Dynama?

Domácí potvrdili, že jsou velmi kvalitním mužstvem. V první půli byli hodně nebezpeční, neustále v pohybu, ale nic z toho, co si připravili, neproměnili. Naopak jsme dali gól my. Po změně stran už jsme je k ničemu nepustili, dali jsme rychlý gól a vytvořili si ještě pár slibných akcí, z nichž jsme mohli přidat i třetí gól. Jen jsem se pak bál, aby kontaktní gól domácích nepřišel moc brzy. Naštěstí Příbram už neměla čas přidat další.

Víte, že jste čtvrtým vítězstvím v řadě vytvořili klubový rekord?

Tak to jsem si ani neuvědomil, ale je to tak. Od čtyřgólového přídělu v Plzni jen vyhráváme. Ten zápas nás nijak negativně neovlivnil. My jsme věděli, že musíme bodovat v jiných duelech. To se povedlo, ale k takovým vítězstvím potřebujete i kus štěstí, které jsme měli. Jestli dobře počítám, když vezmu jarní tabulku, jsme hodně vysoko, někde u druhého místa, protože jsme prohráli jen v Plzni. Dvakrát jsme vyhráli na jaře venku, před tím Budějovice dva roky venku nezvítězily. Je to příjemné.

Čekal jste, že budete zachráněni pět kolo před koncem jara?

Upřímně řečeno, to jsem opravdu nečekal. O to pro nás tahle situace příjemnější.

V čem vidíte největší pozitiva jara?

Musím začít už v zimní přestávce. Přišli zkušení borci, především Tomáš Řepka, který vnesl do obrany větší klid a spolu s Romanem Lengyelem vytvořili výbornou stoperskou dvojici. K nim pak Matej Krajčík, který se po zranění dobře rozehrál a za nimi je zkušený gólman Michal Daněk. Výrazně jsme se zlepšili v defenzivě. Vpředu je hodně znát Jakub Řezníček, který odvádí velký kus práce, i když je na hrotu sám. S nimi se zvedlo celé mužstvo.

Víte, že můžete zamíchat i bojem o titul?

To jsou příjemné starosti... My si na Liberec, který k nám přijede v dalším kole, hodně věříme. Netvrdím, že ho porazíme, můžeme třeba dostat tři góly, ale fakt si věříme... Uvidíme, o čem bude poslední zápas na Letné. Tomáš Řepka pořád říká, že to snad bude pohodové utkání. My už jsme zachránění, ale jestli bude mít Sparta v té době titul, to se říct nedá.

Reklama

Související témata: