Hlavní obsah

Bláznivé oslavy gólů. Striptýz, letadlo i potápěč – a teď Petrželův kartáč

Praha

Vítejte ve fotbalovém Hollywoodu! Ani hrozba udělení žluté karty bujaré kousky nezastaví. Dávno pryč jsou doby, kdy vstřelení gólu hráči slavili téměř s kamennou tváří. Posledním příkladem je vskutku originální švejkovská specialita Horvátha a spol. Plzeňáci v pondělním duelu se Slavií použili autora dvou gólů Milana Petrželu jako kartáč a jeho novým účesem vyčistili nejdřív kopačky a ve druhém případě kameru.

Foto: Petr Eret, ČTK

Milan Petržela (dole) v akci jako kartáč poprvé - Plzeňáci s ním leští kopačku...

Článek
Fotogalerie

Na počátku byla sevřená pěst nebo zdvižená ruka. Později se lezlo na ploty, běhalo kolem hřiště nebo se v kolektivní extázi vytvořil téměř vodotěsný hlouček oslavujících, což už se chápalo jako extravagantní.

Váženým pánům z FIFA se to vůbec nelíbilo, a tak začali „nepřístojné" oslavy gólů trestat žlutými kartami. Fotbalové emoce ani spontánnost se však zregulovat nedaly a některé výbuchy radosti už jsou docela slušnými hollywoodskými čísly.

Češi nestojí stranou. Když fotbalisté Zlína svého času po necelých třech letech vyhráli venku, oslavili vítězný gól Opiely tím, že si šest z nich nasadilo na nos červené klaunské frňáky. „Vůbec jsem netušil, že něco takového nachystali. Mně se to nelíbilo, nemám tyhle věci moc rád," bručel kouč Pavel Hoftych.

Radost musí být slušná, upozorňuje Uličný

Trenéři jsou většinou odpůrci podobných extravagancí. Když tedy brněnský mladík Marek Střeštík v Liberci skóroval a pak podivně rozkládal rukama jako raper 50 Cent, pěkně to od Petra Uličného schytal. „Byl jsem rozzlobený, křičel jsem na něj. Za to vás pak fotbalový pánbůh ztrestá. Radost musí být přiměřená a slušná. Pořád musí být pokora k soupeři. Nebylo to vhodné," rozčiloval se jindy bodrý Moravák Uličný.

Pochvaly se ostatně nedočkal ani svéráz Petr Švancara, když během angažmá na Žižkově na halovém turnaji karikoval po gólech Kateřinu Neumannovou či Robina Hooda. Kouč Griga mu od mantinelu důrazně pohrozil. „Standovi se tyhle srandičky nelíbí," krčil rameny šprýmař Švancara.

Plzeňáci teď přišli s velkou originalitou. Popadli střízlíka Petrželu, zvedli ho do vzduchu a napodobovali jeho hlavou kartáčování. „Byl jsem se v týdnu trochu přistřihnout, blíží se léto, tak jsem to zkrátil. Podle kluků mám na hlavě takový kartáč. Tak jsem u prvního gólu kartáčem čistil kopačky a u druhého kameru," culil se Milan Petržela.

Hrst hollywoodské inspirace
Potápěč - Autor gólu a jeho spoluhráči se vrhnou břichem do trávy, nejlépe před tribunou vlastních fanoušků. Vynálezcem je Němec Klinsmann. Když přišel do Tottenhamu, přivítal ho britský tisk s despektem a kvůli jeho zvyku padat v šestnáctce mu dal přezdívku „diver“ - neférový, zbabělý potápěč. Hned v prvním zápase ale Klinsmann skóroval a předvedl onu oslavující „rybičku“. Po zápase se objevil v potápěčských brýlích a ptal se, zda někde v okolí není škola pro potápěče. Dav jásal...
Letadlo - S upaženýma rukama a mírně předkloněnou hlavou »létá« úspěšný střelec po hřišti a točí se v piruetách. Autorská práva vlastní Uruguayec Sosa.
Dětská kolíbka - Ve znamení otcovské radosti kolébá autor své úspěšné střelecké „dílo“ v rukama vytvořené kolíbce. Vynálezcem je Brazilec Bebeto. Svému novorozenému synovi slíbil gól a tímto způsobem oslavil svoji branku na MS ’94. V bundeslize se tak často projevovalo stuttgartské trio Elber - Bobic - Balakov a kolíbka se brzy rozšířila do všech soutěží.
Dudlík - Další libůstka spojená s otcovstvím. Střelec si strčí palec do pusy a žmoulá ho jako dudlík. Klasikem je Brazilec Robinho.
Striptýz - Kanonýr si strhne dres a prezentuje obecenstvu svoji obnaženou hruď. Poprvé viděno v Itálii v roce 1985 u „polonudisty“ Cantarottiho z Atalanty.
Strašidlo - Vysoká škola zahalování. Hráč schová svoji tvář pod dresem, který si přetáhne přes hlavu. Vymyslel to v 80. letech Rubio z Chile. Když přestoupil do Boloně, odkoukal jeho zvyk Ital Ravanelli a stal se prvořadým protagonistou.
Tanec u rohového praporku - Střelec tancuje kolem praporku. Za mistra tance je považován Kamerunec Milla, první ukázku nabídl na MS ´90 v Itálii.
Stonožka - Oslavující si kleknou a utvoří řetěz formou stonožky, s rukama na kotnících spoluhráče před sebou se celé mužstvo plazí po trávníku. Nejznámějším „strojvůdcem“ byl Kolumbijec Guerrero. V jeho zemi jedna televize oceňovala nejkrásněji oslavovaný gól a Guerrero tuto cenu se svými spoluhráči získal třikrát.
Čurající pes - Vzhledem ke kmenové různorodosti začali Nigérijci imitovat čurající psy... Hlavním průkopníkem se stal Leandro, Brazilec ve službách Valencie, který oslavoval své branky chozením po čtyřech a zvedáním nohy jako pes. Od ostatních fotbalistů ovšem za svůj rituál sklízel jen posměšky.

Reklama

Související témata:
Kartáč