Hlavní obsah

Za řádění v Ostravě obvinila policie 15 fanoušků

OSTRAVA

V souvislosti se sobotním řáděním fanoušků při fotbalovém zápase Baníku Ostrava a Sparty Praha policie obvinila celkem 15 lidí. Šesti ze stíhaných ještě nebylo 18 let. Dalších 13 mladíků se podle kriminalistů dopustilo přestupku. Mezi obviněnými je i sparťanský fanoušek, který při příjezdu do Ostravy dav vyprovokoval k hanlivým popěvkům.

Článek

Ještě na nádraží hosté z Prahy ostravský klub označili za špínu české ligy a obyvatele města za polské Židy. "Podle našich zkušeností se tím dopustil hanobení rasy, národa a přesvědčení," řekl novinářům zástupce ředitele ostravské policie Josef Pravda.

Výtečník si nic nepamatuje

Kriminalisté nyní zjišťují totožnost dalších zpěváků, kterým také hrozí obvinění. "Jeden podobný případ jsme už řešili. V současné době už je podána obžaloba, ale soud ještě nerozhodl," pokračoval Pravda. Další fanoušci jsou obviněni za násilnosti. "Ničili plot, napadali pořadatele a po policistech házeli kameny," uzavřel Pravda.

Podle policie záchranná služba ze stadionu odvezla tři fanoušky. Dva byli po převozu propuštěni a třetí, který je stíhán za to, že na policisty házel kameny, skončil v péči lékařů Městské nemocnice Ostrava s otřesem mozku a pohmožděnou páteří. "Nic si nepamatuji. Ani nevím, že jsem byl na fotbale," řekl ČTK zraněný muž. Dodal, že neví, jak ke zranění přišel. Pravda tvrdí, že mu je nezpůsobila policie. "Našli jsme jej už bezmocného ležet na zemi a přivolali jsme pomoc," řekl Pravda.

Své si odnesli i policisté

Do Ostravy dorazilo v sobotu ve 13:30 asi 80 příznivců z Prahy. Policisté je očekávali už o dvě hodiny dříve, skupina se ale rozhodla vystoupit v Olomouci. "Po cestě se vše obešlo bez větších problémů. Pokřikovali a skandovali," řekl ČTK jeden z policistů. Svou cestu za fotbalem ale už v Olomouci skončili dva fanoušci. Jeden se násilím pokusil prorazit kordon policistů. Druhý pak močil na veřejné ploše před nádražím.

Největší výtržnost policisté řešili na stadionu v 53. minutě zápasu. Domácí fanoušci se snažili dostat k příznivcům Sparty a vyprovokovat konflikt. "Pořadatelé se jim v tom snažili zabránit, ale situaci nezvládli. Proto jsme jim museli pomoci," řekl Pravda. Dodal, že někteří fandové Baníku napadali policisty a další se snažili vylomit plot a bránu, která je oddělovala od "nepřátelského" tábora.

Reklama

Související témata: