Hlavní obsah

I v Hradci jsou osobnosti, na nichž se dá stavět, říká nový kouč Plíšek

Hradec Králové

Přesně po roce se vrátil do české ligy fotbalový trenér Jiří Plíšek. Loni v červnu se loučil s Teplicemi a o dvanáct měsíců později se ujal vedení FC Hradec Králové. Zatímco na severu Čech dostával za cíl boj o evropské poháry, ve východočeském klubu od něj očekávají stabilizaci týmu a hlavně důstojné účinkování v soutěži.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalový kouč Jiří Plíšek.

Článek

Jak si užíváte faktu, že jste znovu dostal šanci na prvoligové lavičce?

V první řadě jsem rád za další možnost pracovat v lize. Pořád tvrdím, že trenér by si měl vážit každé takové nabídky. A Hradci děkuji, že mě oslovil. A přál bych si, abychom si tu ligu užívali společně s vedením, hráči i fanoušky.

Po zimním ukončení angažmá v Sarajevu jste byl na jaře bez místa. Čekal jste, že už v létě znovu naskočíte do trenérského koloběhu?

Už během té půlroční přestávky a dovolené, jakou jsem si dobrovolně dal, přicházely nějaké signály. Hlavně ze zahraničí. Ale z osobních důvodů jsem se rozhodl zůstat v Česku. A vykrystalizovalo to tak, že teď podle mně nastal vhodný čas, abych se vrátil k trénování.

V Teplicích jste pracoval tři roky s osobnostmi typu Verbíře, Vachouška, Grigara, střelce Mahmutoviče. Na koho hodláte spoléhat v Hradci?

I tady máme hráče, kteří už něco odkopali. Třeba Fukala, Klapku, Hochmeistra. Na druhou stranu je v kádru spousta mladých kluků, kteří chtějí něco dokázat. Takže i to bude jistě zajímavá práce.

V jakém stavu jste našel hradecký celek?

Je na co navazovat. Můj předchůdce Václav Kotal postavil dobrý základ. Pro mě je důležité, že v klubu působí pro fotbal zapálení lidé a těším se na spolupráci s nimi, ať už se sportovním manažerem Ladislavem Škorpilem, nebo generálním ředitelem Richardem Juklem.

Za asistenta jste si vybral Pavla Medynského. Proč padla volba právě na něj?

S Pavlem, který je o osm let starší, než já, jsme se v minulosti už několikrát potkali. Vzpomínám si, že byl v Mladé Boleslavi jako hráč, když jsem tam dělal asistenta. Znali jsme se i ze Sparty, kde jsem byl sportovním ředitelem a Pavel trénoval béčko nebo mládež. A jelikož byl nyní po nuceném trenérském odchodu z Bohemians 1905 volný, vzal jsem si ho do realizačního týmu. Beru ho jako ligového trenéra a věřím, že naše spolupráce bude fungovat.

Reklama