Hlavní obsah

Neprodávat bez rozmyslu! Strategie plzeňského vedení trenéra Vrbu povzbuzuje

Praha

Týden dělí fotbalisty Viktorie Plzeň od vstupu do podzimní části sezóny. Příští čtvrtek třetí tým minulé sezóny Gambrinus ligy vstoupí do předkola Evropské ligy. Čtvrteční tečka za rakouským soustředěním v podobě střetu se Spartakem Moskva tak bude generálkou pro tým Pavla Vrby, který se nově musí obejít bez Petržely a Pilaře, dvou klíčových záložníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Horváth (vpravo) a trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba

Článek

„Nemohu říct, že bych byl stoprocentně přesvědčený o nejlepším řešení. Prostě budeme vycházet z našich dispozic. Šlo o dva krajní hráče, rychlostně skvěle vybavené. Takže v útočné fázi může jejich absence vypadat jako oslabení.,“ připustil trenér Západočechů na serveru fcviktoria.cz, že zatím nemá zcela jasnou představu jak zalepit mezery po odchodu dvou reprezentantů do Augsburgu, respektive Wolfsburgu. „Rozhodně však nebudeme nic měnit na stylu, jímž jsme v předminulé sezóně získali titul a v poslední o něj do posledního kola bojovali,“ prohlásil Vrba.

Žádné další transfery neplánuje

Doufá, že kádr, s nímž pracuje na soustředění v Rakousku, už zůstane nezměněn. „Snad už žádné transfery směrem z klubu neproběhnou. Já mám kádr pro další sezónu vždy uzavřený už v březnu, jenže v květnu a červnu se mi vše pokaždé změní,“ usmál se Vrba.

Při představě přestupové politiky západočeského vedení má k dobré náladě důvod. „Odmítli jsme mimořádnou částku za Daridu, čímž jsme jednoznačně ukázali, že nehodláme prodávat hráče za každou cenu. Možná, kdyby přišla nabídka z jiného klubu, zachovalo by se vedení jinak. Ale setrvání v Plzni je pro Daridu podle mého správnou volbou. Určitě by pro něj v budoucnu byl mnohem zajímavější tým hrající pravidelně evropské poháry,“ přemítal Vrba při vzpomínce na devítimístnou sumu nabízenou ruským Krasnodarem.

Západočeši tak musí ze základní sestavy oželet jen záložníky Pilaře s Petrželou. „Odchod Pilaře byl daný od prosince, takže jsme v průběhu léta ze základní sestavy pustili vlastně jen Petrželu, jehož jsme už dva roky přemlouvali, aby neodcházel, protože měl řadu nabídek. Takže žádný výprodej, jak se mnohde spekulovalo. Myšlení klubového vedení je pro mě při práci vážně povzbuzující,“ přemítal spokojeně Vrba.

Cizinec Malakjan bojuje s jazykovou bariérou

Naopak je rád za nové akvizice, z nichž hned dvě jsou na postu brankáře. „Předně chci zdůraznit, že mě mrzí vynucená operace Romana Pavlíka. Ale příchodem Kozáčika a Bolka jsme získali kvalitu, na místě gólmana jsme rozhodně neoslabili,“ usmál se Vrba, jenž je hodně trpělivý při zabudování Arménce Malakjana z Pjuniku Jerevan.

„Musí překonat jazykovou bariéru a zvyknout si. Ale lepší se zápas od zápasu a nikdy v utkání nezklamal,“ prohlásil plzeňský trenér, pro něhož tak bude největší oříškem začlenění Radka Šírla do sestavy: „Jeho situace není snadná, protože jsme čekali odchod jednoho z krajních beků, kde máme reprezentanty.“

Zejména odchod Limberského byl po jeho vydařených představeních na evropském šampionátu hodně žhavým tématem. Zatím se však plzeňský odchovanec zapojil do přípravy v Plzni a o přestupových plánech se ani slůvkem nezmínil. Snad ještě únavou z předešlé sezóny, po níž měl jen deset dnů na odpočinek. „Ve Španělsku nebo v Itálii začnou hráči mistrovskou sezónu v září a končí v květnu. My začínáme v březnu, reprezentanti končí v listopadu. Delší dovolenou budou mít kluci v zimě,“ odmítl Vrba, že by se na hráčích oblékajících český dres na nedávném evropském šampionátu měla negativně projevit únava.

Reklama

Související témata: