Hlavní obsah

Gil se v Realu učil u Mourinha, ve Spartě může hned začít španělským derby

Žádný Španěl ještě nikdy ve fotbalové Gambrinus lize nepůsobil. A najednou se v ní přes léto objevili dva, kteří na sebe mohou narazit hned v prvním kole. Dukla angažovala obránce Romera a ve Spartě se na pravém beku adaptuje Pablo Gil. Třiadvacetiletá posila Letenských naposledy působila v rezervě Realu Madrid, kde absolvovala i řadu tréninků pod taktovkou Josého Mourinha. „On i slavní hráči mi ukázali, že všechno se musí dělat naplno a profesionálně,“ říká Gil.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Pablo Gil, první Španěl, který v Gmabrinus lize oblékne dres Sparty.

Článek

Budete jednou z atrakcí české ligy. S čím do ní přicházíte?

V první řadě se tady musím zabydlet, ve Spartě i v Praze. Zvyknout si v české lize a pomoci svému týmu splnit všechny cíle.

Co jste o Spartě před svým příchodem věděl?

Fotbal sleduji odmala, takže jsem ji samozřejmě zaregistroval v evropských pohárech. A když jsem od ní dostal nabídku, sehnal jsem si všechny dostupné informace jak o klubu, tak o hráčích, kteří v něm působí. Na základě toho jsem se pak rozhodoval.

Jak vlastně k přestupu došlo?

Klub mě oslovil přes mého agenta. Sparta mi nejdřív nabídla testy, což mi vyhovovalo. Český trh je přece jen ve Španělsku zcela neznámý. No a zkouška dopadla dobře.

Můžete podmínky, jež vám Sparta nabídla, porovnat s těmi, které jste měl v rezervě Realu Madrid?

Hrál jsem za Albacete, béčko Realu a teď jsem ve Spartě. Nerad bych něco srovnával, jsou to tři rozdílné světy. Z nového angažmá však mám jen samé vynikající dojmy, chci tady něco dokázat.

Jak moc vás mrzí, že jste se v Realu neprosadil do prvního týmu?

Nemrzí. Asi tak čtyřicet procent hráčů první a druhé španělské ligy projde líhní Realu a je strašně těžké dostat se až do prvního týmu. Pro každého je to však obrovská zkušenost.

Chtěl byste se do Realu ještě někdy vrátit?

Se Spartou jsem uzavřel smlouvu na tři roky, které chci maximálně využít. Z Realu jsem právě odešel a vůbec teď nepřemýšlím o tom, že bych se tam vracel.

Jaký dojem na vás udělal José Mourinho, trenér prvního mužstva Realu?

Poznal jsem dobře jeho tréninkové metody. S áčkem jsme trénovali dvakrát, třikrát v týdnu, takže jsem s ním byl ve styku často. Vždycky se ke mně choval dobře a pomáhal mi, abych se zlepšoval.

Co vám Mourinho nejvíc dal?

Nešlo jen o něj, ale také o největší hvězdy Realu. Ukázali mi, že všechno se musí dělat naplno a profesionálně.

Sparta začíná ligu v sobotu na Dukle, za niž může nastoupit váš krajan Romera. Jak se těšíte na španělské derby?

José Antonia jsem poznal až tady v Praze, ale už jsme kamarádi. Na hřišti samozřejmě půjde všechno kamarádství stranou, tam budeme rivalové. Jsem rád, že v Praze takového krajana mám, ale zároveň se chci cítit dobře i v kabině Sparty s novými spoluhráči.

Jste prvními Španěly v české lize. Myslíte, že vás mohou následovat i další?

Doufám, že tady s Josém zanecháme dobrý dojem, abychom dalším ukázali, že česká liga má kvalitní úroveň a nemusejí se jí bát. Španělští fotbalisté přece jen mají obavy odcházet ven. Takže ano, věřím, že otevřeme dveře do české ligy i dalším Španělům.

Klub vás chválí, že děláte velké pokroky v angličtině. A co čeština?

Ideální bude, abych měl učitele, který mě bude učit angličtinu i češtinu zároveň. Angličtinu se chci naučit dokonale, z češtiny základy tak, abych se mohl dobře orientovat a komunikovat jak na hřišti, tak v kabině.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.